Деца от Виетнам преминават река в найлонови чували, за да стигнат до училище (СНИМКИ)

Децата в Хуои Ха, отдалечено село в една от провинциите на Виетнам, знаят че училището и образованието са жизненоважни, ако искат да се оттласнат от бедността и нищетата. Ето защо те са готови на големи крайности само и само да стигнат до училището си. Дори и ако това означава да влязат в найлонов чувал и да бъдат пренесени през буйните води на придошла река.

Нестабилните бамбукови мостове и салове в селото, които през по-голямата част от годината служат за преминаване от единия до другия бряг на реката, стават неизползваеми по време на дъждовния сезон, когато реката значително повишава нивото си и течението се засилва. Това е и периодът, в който местните жители проявят съобразителност и креативност като решават група здрави мъже, познаващи отлично реката, буквално да пренесат повече от 50 деца през опасната буйна река в големи найлонови чували.

Децата се страхуват, но са решени да преминат и напрегнато чакат реда си, за да влязат в найлоновия плик. А пренасянето през придошлите води по този начин е изключително опасно, защото само една малка грешка може да се окаже фатална и животозастрашаваща.

Местната власт в Хуои Ха казва, че течението на реката е особено опасно по това време на годината и се надяват държавата да може скоро да инвестира в по-здрави висящи мостове, за да може жителите на селото да имат възможност да преминават през реката.

От ръководството на училището в На Санг, където учат повече от 50 деца от селцето Хуои Ха, също подкрепят идеята, че трябва да се предприемат мерки в тази тежка ситуация. Те знаят колко е трудно придвижването на децата до училище в дъждовния сезон и родителите и учителите правят всичко по силите си, за да може малките ученици да не пропускат часове.

Всъщност преминаването на буйната река в найлонов чувал е само началото на дългия път до училище за децата от Хуои Ха. Ако стигнат живи и здрави до другия бряг на реката, тях ги очаква още 5-часов преход през 15 километра хлъзгав горист терен.

Тези снимки определено карат човек да се замисли за цената, която виетнамските деца в това отдалечено селце са готови да платят, за да получат знания и образование. Карат ни по някакъв начин и да изпитваме и респект пред тях и техните родители за това, което правят и рисковете, които предприемат, в името на образованието.

Видео с преминаването на децата през реката можете да видите тук:

https://youtu.be/tYKAiIJeKEE

 

Източник: BoredPanda
Над публикацията работи: Яна Атанасова

Вижте още:

Децата във Финландия ходят на училище с колело дори и при -17 градуса (СНИМКИ)

20 любопитни факта за образованието по света

Типичният училищен обяд в 10 страни по света

Как една учителка научи децата да прощават