Децата във Финландия ходят на училище с колело дори и при -17 градуса (СНИМКИ)

Сигурно ще ви се стори странно и дори опасно, но за децата във Финландия придвижването с колело до училище е нещо напълно нормално, независимо, че термометрите навън показват минусови стойности.

Пека Тахкола, инженер по градска инфраструктура на  Navico Ltd.  и колоездачен координатор за град Oulu, наскоро направи снимка на велосипедния паркинг в местното училище, за да покаже, че без значение какви са условията навън, децата са на училище с велосипеди.

Защото макар да изглежда странно за някои родители да пуснат децата си на две колела, изложени на студената скандинавска зима, във Финландия това се възприема за нещо напълно нормално и здравословно.

„Ние организирахме демонстрция за децата от южна Финландия, които показват не само как се кара колело в снега, но и как всеки малчуган се грижи за велосипеда си, а и за околната среда”, казва Тахкола и добавя:„Посетихме няколко училища и говорихме много с местните учители и директори. Сигурен съм, че  примерът може да бъде заимстван и от други държави. Не само в град Оулу, но и в много други училища във Финландия ходенето с велосипед на училище е съвсем нормална практика ”

 

 

 

Снимки: TapioKettunen

Вижте още:

Защо е толкова хубаво да отглеждаш дете във Финландия

Comments are closed.