Списък с необходимите покупки за първокласник

първокласник
Първият учебен ден е важен момент, особено, ако имаме първокласник у дома. Какво обаче е необходимо, когато малчуганите прекрачат за първи път прага на училището? Ето един списък с основни неща, които е добре да осигурим на своя син или дъщеря при започване на първи клас.
Раница или чанта

Раницата е една от задължителните покупки, когато подготвяме детето за училище. Тя трябва да е изработена от качествени материали и в същото време да е практична и удобна. Децата на тази възраст все още силно се впечатляват от цветове и любими анимационни герои, така че – не пренебрегвайте и външния вид.

Тетрадки

Тетрадките при първокласниците са задължителни и изискването е да закупите 10 тетрадки с тесни и широки редове и 10 с големи квадратчета.


Несесер

Изберете практичен и цветен несесер за своя син или дъщеря, където да се поставят многобройните химикалки, моливи, гумички, линийки и т.н.

Пособия за писане

Химикалки, черни и цветни моливи са сред задължителните покупки. (В допълнение можете да се сдобиете с тънкописци и маркери).

Пособия за творчески занимания и рисуване

За часовете по рисуване и творчество първокласниците трябва да имат два блока за рисуване. Важно е да набавите също бои, четки, цветни моливи, флумастери, пастели, пластилин и дъска за пластилин, както и гланцово блокче

Други важни пособия

В списъка с покупки за първокласника влизат и други важни пособия като:

  • острилка
  • гумичка
  • ножица
  • линия
  • коректор
  • лепило

Портмоне

Вашият първолак вече ще е далеч по-самостоятелен и ще разполага със свой бюджет, макар и минимален. (Вижте какви джобни са подходящи за тази възраст ТУК).

Ето защо, е важно да му купите подходящо и компактно портмоне, където да държи своите пари, за да не ги загуби.

Подвързии и етикети

За да предпазите учебниците и тетрадките от смачкване, използвайте подвързии. Етикетите също са важна част от визуалното оформление, а и така детето ще разпознава своите пособия.

Учебни помагала

Не бързайте с тяхната покупка, преди да сте наясно какво точно е необходимо, но учебните помагала със сигурност ще са част от списъка с покупки за първокласника и ще трябва да отделите и за тях перо от семейния бюджет.

Дрехи и обувки

Децата в първи клас прекарват голяма част от времето в училище, особено, ако ходят и на занималня. Това налага да изберете дрехи и обувки, които са удобни и изработени от качествени материи. Постарайте се да разберете какви са изискванията за часовете по физическо, както и дали в училището няма специални изисквания за облекло като униформи и т.н.

Аксесоари за хранене

За повечето родители храната, която се предлага в училищната лавка е неприемлива. Един чудесен начин да се справите с този проблем е закупуването на кутия за хранене, популярна като food box. У нас все повече се предлагат подобни кутии, които са цветни, с любими приказни или анимационни герои и със сигурност ще се харесат на вашия малък наследник.

Можете също да вземете термос, от който детето да пие вода. Разбира се, тези аксесоари не са задължителни, но ще улеснят значително вас и детето ви, а и така шансът то да консумира по-качествена и здравословна храна се увеличава.

 

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Преходът от детска градина към училище – трудностите за един първокласник

Как да подсилим имунната система на детето преди тръгване на ясла, градина и училище

10 препоръки към родителите на първокласници

Какви джобни трябва да имат децата в училище?