Детето има температура? Ето какво е добре да знаем:

дете температура болно вирус грип
Високата температура при децата е повод за притеснение на много родители, а когато тя се покачва рязко, това често предизвиква паника и безпомощност у мама и татко. Какво всъщност трябва да знаем за телесната температура в детска възраст и има ли повод за тревога?

Температурата не е болест, а симптом

Първото нещо, което родителите трябва да осъзнаят, е че повишената температура сама по себе си не е болест, а симптом за друго състояние. Не бързайте да я сваляте на всяка цена и да използвате какви ли не лекарства.

Какво предизвиква повишаването на температурата?

Причината телесната температура да се покачва, както при децата, така и при възрастните, е свързана с хипоталамуса в мозъка, който действа като вътрешен термостат на организма. Нормалната средна телесна температура е около 37 C, но ако телесната температура се измерва постоянно през целия ден, тази стойност ще се колебае. В действителност, телесната температура е често по-ниска сутрин и по-висока в средата на деня.


В много случаи хипоталамусът предизвиква повишаване на температурата на тялото в отговор на инфекция (вирусна, грипна или бактериална) или друго заболяване. Смята се, че именно чрез по-високата си температура тялото става по-малко гостоприемно към вируси и бактерии, което помага за намаляване на склонността им да растат и да се размножават.

Децата са по-склонни да вдигат температура от възрастните

Детският имунитет е все още незрял и често имунният отговор е свързан с повишаване на температурата до високи нива при малчуганите. Те, впрочем, са по-склонни да вдигат температура дори и при обикновени простудни заболявания. При грипни състояния децата нерядко достигат температурни стойности 39 градуса, което изисква незабавни мерки.

Не сваляйте температурата, ако не е надвишила 38,3 C

Ако температурата е в стойности под 38,3 C е по-добре да не прилагате антипиретици (температуропонижаващи средства). Температура до 38,3 C всъщност е полезна за тялото, именно поради гореспоменатата причина – така тялото елиминира вредните микроорганизми и увеличава шанса си по-бързо да се справи с инфекцията. Бъдете внимателни обаче с повишената температура при новородените бебета на възраст под три месеца. Ако стойността премине 38 C, незабавно потърсете лекар.

 • Нормална температура – (от 36,2 до 37.1 C).
 • Леко повишена температура, при която е добре да не прилагате медикаменти – (37.2 до 38.3 C).
 • Повишена температура – от (38.4 до 39.7 C) – приложете антипиретик и се консултирайте с лекар
 • Много висока температура – над 39.8 C – животозастрашаващо състояние, което при малките деца може да доведе до гърч. Незабавно приложете методи за сваляне на висока температура (течен Аналгин, студени компреси, компреси с оцет) и потърсете спешна помощ.

Какви средства да използваме за сваляне на температурата?

Повечето педиатри предписват като температуропонижаващи средства в детска възраст сиропчета, съдържащи парацетамол или ибупрофен. Парацетамолът се използва на не по-често от 4 часа, докато ибупрофен трае малко по-дълго и се дава на всеки 6 до 8 часа. Можете да редувате двата препарата, за да се избегне пренасищане.

Течният аналгин може да се окаже най-добър избор при деца, чиито температурни стойности не се повлияват от горепосочените медикаменти или чиято температура се повишава много бързо и достига до граници над 39 C.

Съществуват и средства от народната медицина, с които да понижим температурата. Най-популярният от тях е оцетът, смесен с вода – правят се компреси на челото, ръцете и ходилата. Повече информация можете да намерите в статията Сваляне на висока температура с естествени средства.

С какъв термометър е добре да мерим температурата на детето?

Това е един от въпросите, които родителите често си задават. В миналото масово се използваха живачни термометри, които бяха много по-точни в измерването от това, което днес се предлага на пазара. Поради мерки за безопасност обаче вече живачни термометри са забранени в ЕС. Ето какви алтернативи има днес:

 • Електронни стъклени термометри, които се поставят ректално, орално или под мишниците – точността им е задоволителна, макар да зависи и от конкретния модел. Уверете се, че термометърът е прилепнал плътно до кожата, тъй като при тези електронни термометри недобрият контакт може да промени стойностите на измерваната температура.
 •  Термометър за ухо – предимството му е в лесната му употреба и бързината на работа (дава възможност да се измери температурата много бързо  – 5-30 секунди). Точността на този тип термометър обаче не е съвсем категорична. Ако например детето има възпаление на средното ухо, това може да повлияе на точността на резултата. Друг недостатък на този тип термометър е високата му цена.
 • Термични лентички – не са особено популярни у нас. Представляват е топлочувствителни ленти, чийто външен вид се променя в зависимост от телесната температура. Термичните ленти дават по-големи грешки в измерването и затова предизвикват основателни съмнения, дали не е по-добре да използваме друг вид термометър.

Ето какво още е добре да имаме предвид, ако детето е с температура:

 • Предлагайте на детето много течности, за да избегнете дехидратация
 • Правете му топли чайове – те ще предизвикат изпотяване, което води до контролиране на температурните процеси в организма
 • Избягвайте бялото брашно и бялата захар, тъй като те имат негативно въздействие върху имунната система
 • Вместо сокове в кутии, предложете на своето дете прясно изцедени такива
 • Мерете температурата често, тъй като при малките деца тя се покачва рязко

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Сваляне на висока температура с естествени средства

Сок от черна ряпа – най-добрият естествен лек срещу кашлица

8 природни алтернативи на антибиотиците

6 начина да стопираме вирусната и грипна инфекция