На колко градуса да пускаме климатика, когато навън е горещо?

Better Writer Ad

В горещите летни месеци климатикът е най-използваното средство за прохлаждане. На какви градуси обаче трябва да работи той? Не всеки е наясно колко опасна може да бъде рязката смяна на температурата – когато навън е жега, а в помещението – хладно.

Кардиологът доц. д-р Сотир Марчев съветва климатикът да не се настройва на стойност под 25 градуса.

„Не пускайте венитлатори, те само ще ви загреят повече. Голямата температурна разлика може да е много опасна. Климатикът трябва да работи на температура не по-ниска от 25 градуса”, препоръчва доц. д-р Сотир Марчев в интервю за Нова ТВ.

Експерти предупреждават също, че климатикът съвсем не е препоръчителен, ако у дома имате бебе. Все още незрялата му имунна система е доста податлива на настинки, ако уредът духа в помещението, в което то спи.

Хората със здравословни проблеми, възрастните хора и малките деца да не излизат навън в най-горещите часове – между 11.00 и 16.00 ч., и не забравяйте, че ако сте у дома, е хубаво да спуснете щорите и пердетата и по възможност да не държите прозорците постоянно затворени.

А горещините причиняват два вида прегряване – слънчев и топлинен удар.

„Топлинният удар се случва, когато свърши водата в тялото ни. Пийте вода, дори да не усещате жажда”, посъветва още доц. д-р Сотир Марчев.

 

Вижте още:

Температурата в стаята на бебето – важни съвети към майките

Как да се предпазим от жегите?

С деца през лятото – съвети за безопасна лятна почивка

Как да подобрим имунната система на децата чрез закаляване и зимни спортове