Фактори, които увеличават или намаляват производството на кърма

кърмене стимулиране кърма

Много жени се заблуждават, че е възможно да увеличат кърмата си, хранейки си с определени храни, но за съжаление е доказано, че това не е възможно. Има по-важно нещо от това какво ядете вие и то е как се хранят вашите деца. Когато бебето е поставено правилно и е добре придържано, тогава неговото сучене е ефективно, а колкото по-дълго време кърмите детето си, толкова повече мляко ще произвеждат гърдите ви.


Трябва също така да пиете много течности, в периода, през който кърмите детето си. Може би произвеждате по 0.500-1.000 мл. мляко на ден, което е доста голямо количество. Пиенето на течности няма да увеличи количеството на мляко, което произвеждате, но ще ви помогне да възстановите изгубените течности. Добре е също да си изградите навик да пиете по чаша вода всеки път, докато кърмите детето си.

Кърменето изисква и 500 допълнителни калории на ден. Жените, подлагащи се на диета, за да отслабнат, рискуват да се бъдат подложени на постоянна умора. При такива обстоятелства организмът на една жена не получава достатъчно енергия, за да произвежда оптимално количество мляко.

Има няколко неща, които можете да направите, за да увеличите кърмата си?:

 • Кърмете бебето си често, поне през 1 ½-2 часа през деня и на 3 часа през нощта, дори това да означава, че трябва да събудите бебето си. Ако можете да храните бебето си на тези интервали толкова по-добре, но ако не можете е хубаво да изпомпвате кърмата си, за да може да стимулирате организма си да произвежда още мляко.
 • Кърмете бебето си и с двете си гърди.
 • Заедно с кърменето е препоръчително да изцеждате гърдите допълнително по още един или два пъти. Може и да изберете 10-15 мин. допълнителни изцеждане след всяко кърмене на детето си.
 • Избягвайте да давате на детето си вода, сок или твърда храна, това ще задоволи глада му и следователно то ще суче по-малко и вие няма да получавате стимулирането, от което се нуждаете, за да произвеждате повече мляко.
 • Хранете се често с храни, богати на протеини и калций.

Фактори, намаляващи кърмата:

 • Има голяма вероятност мекото ви да намалее, ако сте подложени на стрес или голямо напрежение. Хормонални проблеми с щитовидната жлеза, например, могат да ви създадат неприятности. Много майки наблюдават намаляване на млякото, когато настинат или когато отново започнат работа.
 • Ако сте се подлагали на пластични операции има голяма вероятност да произвеждате по-малко мляко, особено ако млечните жлези са били засегнати. Обикновено уголемяването е по-безвредно, отколкото операциите за намаляване на бюста.
 • Приемането на противозачатъчни или забременяването по време на период, в който кърмите също може да намали мекото, което отделяте, тъй като тези неща променят нивото на хормоните ви.
 • Пушенето и приемането на някои лекарства негативен ефект върху кърмата.

Какво не трябва да правите?:

 • Нещата, показани като „Фактори, намаляващи кърмата”:приемане на противозачатъчни, пластични операции, подлагане на стрес, приемане на лекарства, без консултация с лекар, хранене с допълнителни храни, даване на бебето на течности и т.н. поне до шестия месец.
 • Антихистаминът и билки като мента, алое, женшен, зелен чай, могат да намалят, произведеното от организма мляко.
 • Кофеинът стимулира произвеждането на мляко, но също така стимулира и бебето ви.  Приеман в големи количества кофеинът действа, както на вас, така и на децата ви. Освен това той може да направи децата ви раздразнителни и да пречи на нормалното им спане и почивка. Едно кафе на ден не е проблемно, но големите количества не са никак препоръчителни.

Най-добрия начин да стимулирате тялото си да отделя мляко е ефективното и редовно кърмене, поемането на много течности, както и на необходимото количество калории и осигуряване на необходимата почивка.

 

Вижте още:

Кърмене и запушени канали на гърдите

Дългото кърмене повишава детския интелект?

Майчината прегръдка и значението й за бебето

Захранване на бебето с кисело мляко и млечни продукти – кога и как?