Първи стъпки в кърменето

кърмене, полза, бебе, дете, списание родител. родител.бг

Кърменето е естественото продължение на раждането. След раждането майката трябва да е готова да продължи естествената си връзка с детето. За да има детето добра имунна система, то трябва да получи най-добрата храна в природата, което е майчиното мляко.

Колкото повече часове минават след раждането, през които детето не суче, толкова по-трудно става кърменето по-късно, защото през този период децата се хранят с адаптирано мляко. Бебетата привикват с този начин на хранене и започват да го предпочитат пред естествения, тъй като адаптираното мляко се приема лесно, докато за майчиното мляко те трябва да положат повече усилия.

Така бебетата се научават лесно да получават храна от биберона и после не искат да сучат. Последното не е добре за тяхното физическо и психическо здраве. Майката предава с млякото не само ценни хранителни вещества, но и своята енергия и своята майчина любов, която не се измерва с количеството кърма. Повечето от майките казват, че нямат кърма, а това не винаги е така. Вярно е, че някои майки имат повече, а други по-малко, но повечето винаги имат коластра (първата кърма). Ранното поставяне на гърда означава стимул на гърдата да образува повече кърма. Дори и да е съвсем малко, с кърменето се стимулира произвеждането й.

Първото мляко е коластрата. Тя е оскъдна като количество, но е с най-високо качество и ниво на енергийност. В периода на адаптация на детето е много важно тя да бъде неговата първа храна. Първите дни детето няма нужда от големи количества храна, то има нужда повече да продължи връзката си с майката.
Много от майките смятат, че трябва да имат много коластра първите дни. Понеже това не винаги е така, те се отчайват и се отказват да кърмят. Средно между третия и петия ден започва да слиза зрялото женско мляко, което е в по-големи количества от коластрата. Това е времето, когато много от тях изпитват болка и напрежение в гърдите си. Много често те не могат да освободят гърдите си от кърмата поради:
– разранени зърна,
– запушени млечни канали,
– повишена чувствителност на гърдите като цяло.

Много от майките желаят да разберат колко точно мляко изсуква детето им. Тогава се прави така нареченото пробно кърмене. Ако децата изсукват по-малко от необходимото количество за деня, майките настояват децата им да бъдат дохранвани, но истината е, че колкото по-често децата се дохранват, толкова повече намалява рефлексът им за сукане.

Едно дете на пет дни трябва да изсуква 40-50 мл на хранене, това е и количеството, което му се дава, ако се храни с адаптирано мляко.

Майчиното мляко е единственото мляко, което няма опасност да доведе до алергии. За съжаление майките рано преминават към адаптираните млека и в България голям процент от децата са с атопичен дерматит. Основната причина за това заболяване са приемът на адаптирани млека и използването на добре миришещата козметика.

Други, които искат да кърмят, нямат достатъчно кърма, поради намаленото количество на хормона пролактин, който се образува от мозъка и отговаря за производството на кърма.

Образуването на кърма е свързано с мисловната нагласа у жената. Оказва се, че определени мисли, или мисловни модели могат да повлияят положително на образуването и поддържането на майчината кърма, както и на спирането й. Известно е, че при стрес кърмата спира, а при силна любов от страна на майката към детето кърмата може да потече.

Родителите често се притесняват дали бебето им се храни достатъчно. Има няколко начина чрез, които родителите могат да оценят адекватния прием на храна. Вашето бебе би трябвало да огладнява и да изпитва нужда от храна на всеки 2 или 3 часа с един по-дълъг интервал през нощта. При всяко хранене пелените трябва да са порядъчно мокри. Урината трябва да бъде светла на цвят. Приблизително през целия първи месец добре хранено пеленаче на кърма ще отделя меки, жълти изпражнения, 6 или повече пъти на ден. Когато имате съмнения дали бебето поема адекватно количество мляко, при всички случаи е най-добре да проверите теглото му при вашия лекар.

Автор: Д-р Павлина Димова – МЦ СИАС

Comments are closed.