Билки, които стимулират производството на кърма

билки кърмене
Билките са едно много ефикасно средство, с което да се стимулира лактацията. Hospital.bg публикува списък с тези от тях, които имат позитивното въздействие върху отделянето на кърма и са се доказали още от времето на нашите баби. Разбира се, пълноценното хранене и емоционалното състояние на кърмещата майка също са от огромно значение, но билките от списъка по-долу определено може да бъде на помощ, ако кърмата е недостатъчна:

Бенедиктински трън

Той е със заслужена слава, заради способността си да увеличава кърмата. Понеже чаят е много горчив, най-добре е билката да се приема под формата на тинктура. Дозата е 10-20 капки от 2 до 4 пъти дневно. Освен това се счита, че бенедиктинският трън премахва следродилната депресия и облекчава самоубийствените мисли.

 

Листата на пореча

Те също са много уважавани заради способността им да увеличават лактацията. Но понеже съдържат съставки, които могат да имат вреден ефект върху черния дроб на бебето, най-добре е поречът да се приема под формата на слаб чай и то след, а не преди кърмене. Чаят се приготвя от една лъжичка сушена билка, запарена в чаша вода за няколко минути и се взима по половин чаена чаша 2-3 пъти дневно. Освен за обилна кърма той действа и като слабо разхлабващо средство и успокоява опънатите нерви.

 

Ечемик и резене

Тази комбинация е изпитана класика, твърдят онези, които са кърмили. Накисва се половин чаша обикновен лющен ечемик в три чаши студена вода и се оставя да престои през нощта. Може и да се свари за 25 минути. Прецежда се и се съхранява в хладилника. Преди употреба, една чаша от отварата се загрява до завиране. След това в нея се добавят семена от резене – по една чаена лъжичка на чаша ечемична отвара. Запарва се за 3 минути. Тази комбинация не само увеличава кърмата, но и облекчава следродилните контракции и регулира храносмилането на майката и бебето.

 

Хмел

Той също е старо изпитано средство. Идеален е за майки с близнаци, които имат нужда от много повече мляко. Чаят от хмел се препоръчва за нощните кърмения, тъй като освен че увеличава млякото, правят заспиването по-лесно. Билката се използва в бирата, която има по-добър вкус от чая. Но на ден не трябва да се пие повече от една висококачествена бира. За тези, които искат да избегнат алкохола, има безалкохолни бири също с високо съдържание на хмел и малц.

 

Ароматични билки –  анасон, кимион, резене, ким, кориандър и копър

Те също увеличават лактацията и тонизират храносмилателната система. Силата им се пренася и в кърмата, като намалява коликите и лошото храносмилане при кърмачето. Просто се слага една чаена лъжичка сушени семена в чаша и се долива с вряла вода. Запарва се 5-10 минути и се пие докато е топло. Може да се подслажда с мед. На ден могат да се консумират до 2 литра чай.