Гастроезофагелен рефлукс при бебетата

Какво представлява гастроезофагелният рефлукс?

Обикновено гастроезофагелният рефлукс се дължи на незрял сфинктер между стомаха и хранопровода. Когато той работи правилно, клапанът се отваря, за да можем да преглътнем, да се оригнем или да повърнем и се затваря веднага след това.


Рефлуксът се появява, когато сфинктерът или остава спокоен, или се отпуска периодично, позволявайки храна, смесена със стомашни киселини, да премине обратно нагоре в хранопровода и гърлото, причинявайки усещане за парене.

Рефлуксът обикновено се появява през първите няколко седмици от живота. Често се коригира от само себе си, но има някои случаи, при които бебето може да развие отвращение към храненето, защото го свързват с болка. Заболяването може да прогресира до точката, в която причинява значителна загуба на тегло или езофагит и бебето не расте. Когато рефлуксът изисква медицинска намеса и помощ, вече се говори за гастроезофагелна рефлуксна болест.

Гастроезофагеален рефлукс и гастроезофагелна рефлуксна болест

Гастроезофагелната рефлуксна болест (ГЕРБ) е сериозен проблем на храносмилането при новородените бебета, който често се пропуска, защото бързо се определя като колики. Това заболяване е различно състояние от гастроезофагелния рефлукс, който причинява асимптомно връщане на храна и не изисква медицинско лечение, защото бебето расте добре и не е неразположено.

Гастроезофагелната рефлуксна болест причинява интензивна болка и може да доведе до отвращение от храненето, ако не се лекува. Заболяването изисква медицинска помощ – обикновено се изписват лекарства – за да се намали производството на стомашна киселина. Понякога се налага и хирургическо решение. Добрата новина е, че заболяването е напълно лечимо.

Много бебета с гастроезофагеален рефлукс са добре и се развиват отлично въпреки прекомерното връщане на храна. Те растат добре, не са необичайно раздразнителни и не изпитват силна болка. Най-често израстват рефлукса без усложнения.

Малък процент от бебетата обаче страдат от много силни киселини и при тях се изисква преглед от лекар. Един от най-важните показатели за гастроезофагелна рефлуксна болест е, че бебето не може да бъде утешено. То плаче, защото го боли. Когато педиатърът или гастроентерологът-специалист изпише лекарство, което потиска киселинната секреция на стомаха, родителите на такова бебе вероятно ще забележат известно подобрение в рамките на 2 дни и значително подобрение в следващите 2 седмици. Ако няма такова подобрение, бебето незабавно трябва да бъде прегледано отново, за да се намери средство, с което да му се помогне.

Има редица диагностични изследвания за потвърждаване на гастроезофагелна рефлуксна болест. Симптомите на бебето ще насочат педиатъра към това кой от тестовете ще бъде най-подходящ. Ако предложените изследване и лечение събуждат съмнение у родителите или те не разбират ползите и рисковете за здравето на детето, добре е да потърсят второ мнение.

Колко често се среща гастроезофагелният рефлукс?

Всеки ден по целия свят се раждат милиони бебета и много от тях имат лека форма на гастроезофагеален рефлукс, която се подобрява с развитието на храносмилателната система на новороденото. По статистически данни за САЩ например 3% до 5% от всички току-що родени бебета имат леки или тежки симптоми на рефлукс през първите няколко месеца от живота си.

Какво може да направи кърмещата майка, за да облекчи бебе с рефлукс?

Правилната поза при кърмене на бебето с гастроезофагеален рефлукс е много важна. Поставянето на кърмачето под ъгъл от 30 градуса, което е най-естественото положение при кърмене и хранене с адаптирано мляко, ще доведе до по-малко рефлуксни епизоди, отколкото ако мъничето се държи хоризонтално. Наред с лекарствата, при кърмещите майки някои храни е възможно да засилват проблема.

Справянето с която и да е форма на рефлукс е емоционално стресиращо преживяване за родителите. Необходимо е доверие и разбиране, за да може те да си сътрудничат с педиатъра и със съвместни усилия да се постигне облекчение и комфорт за бебето.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Статията е базирана на книгата „Да станем мъдри родители: бебето от 0 до 6 месеца“ на педиатъра д-р Робърт Бъкнам и съавтора му Гари Езо, предоставена с любезното съдействие на издателство „Изток-Запад“.