Въвеждане на зърнени храни със съдържание на глутен в менюто на бебето

захранване зърнени храни глутен бебе

Кога е моментът да захраним бебето със зърнени храни такива със съдържание на глутен? Как да стане това и с какъв тип зърнени продукти?

Глутенът е съставка на зърнените храни, която е трудно усвоима, която понякога предизвиква алергии и хранителна непоносимост у част от хората, особено в бебешка възраст. Затова е добре храните, съдържащи глутен, да бъдат въведени в менюто на бебето на 8 и половина – 9 месечна възраст, когато храносмилателната и имунната система на бебето са вече поукрепнали и могат да приемат добре глутен. Добре е да започнем с овесена каша, защото овесът съдържа съвсем малко количество глутен и е лесно усвоим, приятен на вкус и полезен за бебето. След овесената каша можем да въведем постепенно всякакви други зърнени храни под формата на каша или сухари и бисквитки за гризкане.

Зърнените каши (от пшеница, овес и ечемик) са богати на въглехидрати, растителни влакна, витамини и минерали. Наблягайте на пълнозърнестите култури, а не на рафинираните, защото те съдържат много повече полезни вещества. Добавете към зърнената каша плодово или зеленчуково пюре и ще получите хранително, полезно и приятно за бебето ястие.


Зърнените храни може да се дават на бебето и под формата на коричка хляб, сухар или бисквитка, като по този начин стимулирате бебето да се учи да дъвче. Този тип храни са много приятни за бебетата, защото са твърди и помагат на бебето да масажира венците си в периода на никнене на зъби, а имат и приятен вкус и всички бебета ги харесват. Избирайте винаги пълнозърнест хляб и бисквити, а не от бяло брашно, защото пълнозърнестите продукти са много по-богати на полезни съставки. Този тип храни може да давате между храненията, но не прекалявайте, защото те са много калорични и бързо засищат и след обилно похапване с хляб или бисквити, бебето ви ще откаже приготвената порция зеленчуци, месо или плодове.

Как да приготвим зърнена каша?

На пазара се предлагат много видове готови бебешки каши – млечни и безмлечни (обръщайте изрично внимание при млечните каши дали съдържат адаптирано мляко или обикновено краве мляко и не ползвайте втория вид!).

Ако решите да приготвите сами зърнена каша можете да закупите овесени ядки, жито или ечемик, да ги сварите добре в повечко вода и след това да пасирате заедно с водата, в която са варени до получаване на хомогенна смес с желаната консистенция. Към така получената каша може да прибавите по избор кърма или адаптирано мляко, плодово пюре, зеленчуково пюре (без картоф, карфиол или морков, които самите те съдържат много въглехидрати) или сирене (когато въведете сиренето) и да получите разнообразни и приятни за бебето ястия.

 

Принципи на захранване

Продължаваме да спазваме принципите на захранване, валидни за всички нови храни, а именно:

  • Даваме по една нова храна седмично като започваме от една лъжичка и увеличаваме постепенно дозата в продължение на една седмица до достигане на пълна порция за съответната възраст;
  • Даваме новата храна или самостоятелно или в комбинация с други въведени вече храни. Никога не даваме две нови храни заедно;
  • Даваме новата храна сутрин или на обяд, но никога вечер;
  • Следим реакциите на детето след прием на нова храна и при проблем (обрив, диария, повръщане, спазми и др.) спираме новата храна и отлагаме въвеждането и до по-късен етап след консултация с лекар;
  • Не въвеждаме нови храни, когато детето е болно или неразположено;
  • Не настояваме детето да яде новата храна насила или след отвличане на вниманието. Ако бебето не я иска не настояваме, а пробваме пак на следващия ден. Ако няколко дни детето продължава да отказва новата храна отлагаме въвеждането й за по-късен етап и вместо нея предлагаме друга нова храна.

 


Автор:  Нели Василева-Стефанова – специалист по ранно детско развитие, детски и семеен психолог, класически хомеопат, майка на две деца. За консултации и контакт: info@babysling-bg.com

 

 

Вижте още:

Захранване – когато детето не иска да яде

Примерна схема за захранване на детето през първата година

Захранване на бебето с кисело мляко и млечни продукти – кога и как?

Три рецепти за бебешки пюрета със сладък картоф