Моля ви, спрете да казвате тези неща на чуждите деца и техните родители!

Има една чудесна мъдра мисъл, гласяща, че „как се възпитават деца знаят всички, с изключение на тези, които ги имат“. Ако я перифразираме, може би би звучала така: „как се възпитават деца знае всеки, стига те да не са неговите собствени“. Ако ви се случва да правите или казвате някои от нещата, изброени по-долу, може би е време да помислите защо това не е никак добра идея:

1. Заповядай, вземи си кексче (желиран бонбон/чипс)… без значение.

Едва ли има родител, на който да не му се е случвало именно това: детето е на детската площадка или в парка, а някоя „услужлива“ майка или баба решава да го почерпи – при това с нещо, което вие изобщо не бихте му позволили да яде.


Запомнете: има най-различни причини, поради които детето не може или не бива да консумира дадена храна, предложена му от непознат. То може да е алергично към определен продукт или просто родителят да се опитва да наложи режим на хранене. Да не говорим, че след като храната се предлага от непознат, никога не може да е сигурен какво точно се съдържа в нея и дали не е опасно.

При всички случаи, не предлагайте храна на чужди деца. Ако го правите от възпитание или защото „то е дете, ще му се дояде, ако гледа другите“, по-добре не носете храна на площадката и не оставяйте вашето дете да се храни пред останалите.

2. Ама той е малък, не разбира!

Ако ви се случва да се намесвате с подобни изрази във възпитанието на чуждите деца, пък било то на ваши роднини или приятели, по-добре спрете. Първо – децата разбират чудесно, дори и от най-ранна възраст, второ – оставете родителите да преценят. Подобни намеси са изключително смущаващи, както за самото дете, така и за неговите майка и баща.

3. Стига сте му се карали!

Намесата във възпитанието на чуждите деца не е добра идея, особено, когато дори не сте запознати със ситуацията, довела до това родител да се кара на детето си. Всеки има различен възпитателен подход – едни родители са по-строги, други са по-либерални. Това не означава, че трябва да налагате своите възгледи на околните. За самото дете не е никак полезно да чуе, че някой страничен човек го защитава, докато мама му се кара. Това отслабва позицията на родителя и детето остава объркано от ситуацията. Така че – запазете мнението за себе си.

4. Много го глезиш  това дете, шамари трябват!

Да, звучи крайно, но е съвсем реално. „Услужливите“ познати и непознати често се намесват не само във възпитателния процес на чуждите деца, но и също толкова услужливо приканват към определени действия, свързани с метода на „твърдата ръка“. Верни на правилото, че всеки знае как се възпитава дете, тези съветници настоятелно ще ви приканят да въведете ред на „разглезеното“ си отроче с шамар или друг вид силово наказание. Също както и намесата, свързана с това да защитите детето, не е редно да давате подобни съвети, особено, ако никой не ви ги е поискал.

5, Ако беше мое дете, щях…

Онзи особен момент, в който получавате куп съвети от типа: „ако аз бях негова майка…“, „ако беше мое дете…“ и „ако бях на твоето място…“ не е никак приятен. Не, това дете не е ваше дете, вие не сте на мястото на неговата майка, нито пък можете да влезете лесно в нейните обувки. Ако ви попитат за съвет, изразете деликатно мнение. Ако обаче никой не ви го е искал, не се месете във възпитанието на чуждите деца, дори и да става дума за ваш близък.

6. Бъдете внимателни и в още куп други ситуации, като например:

  • Да каните детето на гости, без да сте попитали първо родителя
  • Да коментирате качествата на детето в негово присъствие
  • Да давате съвети, които никой не е поискал от вас
  • Да купувате неуместно скъпи подаръци, които да поставят родителя в неловка ситуация
  • Да сравнявате чуждото дете със своето собствено

Автор: Ася Георгиева
Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg
Снимка: Pixabay

 

Вижте още:

„Обичат ли ме мама и татко?“ – защо е важно да показвате любовта си всеки ден

14 начина да предпазим детето от недобронамерени непознати

Признаци, че детето ви има „страх от училище“

5 неща, които не бива да казваме на наскоро родилите майки