Няма вредни и безвредни Е-та в храните, проблемът е в количествата

е-та в храните майка хранене

Всички Е-та или т.нар добавки, по смисъла на законодателството не са храни. Това са вещества, които по технологична хеобходимост, влагани в съответните продукти, придават на продукта някакви допълнителни свойства, като цвят, вкус или други свойства. „Няма вредни и безвредни Е-та. Въпросът е, че ако се влага над допустимите количества, тогава може да има някакъв страничен или неблагоприятен ефект върху отделни групи от населението„, обяснява Д-р Камен Николов, началник отдел в Дирекция „Контрол на храните“ в Българската агенция по безопасност на храните в интервю за Puls.bg.


E-тата са вещества, които се добавят поради технологична необходимост. Те са разпределени на няколко групи и има регламент, който определя допустимите максимални количества, които могат да се влагат в отделните групи храни, разяснява експертът.

Според него в България има много добро законодателство и много отдавна има наредби, определящи условията, при които децата от 0 до 18-годишна възраст се хранят. „За тези храни, които се предлагат в учебните заведения, всички Е-та са забранени. С изключение на някои, които се слагат по технологична необходимост, но в крайния продукт не се откриват. Например в хляба по стандарт се добавя Е-330, който е антиоксидант и не се открива в крайния продукт. За останалите продукти и за останалите групи от населението, тези добавки се влагат в производството, но има допустими нива“, посочва Николов.

Той допълва, че тези вещества се влагат сравнително отскоро в храните, все още няма изключително точни доказателства какъв е крайният ефект, ако се влагат над допустимите стойности. Но според редица проучвания проведени в САЩ, Германия, Япония и други страни, някои от тези добавки могат да имат канцерогенен ефект, други могат да имат неблагоприятно влияние върху деца и особено върху умственото им развитие, най-вече оцветителите, подсладителите и други, разяснява експертът. Това все още не е 100% доказано и е все още в сферата на предполагаемото.

Проблемът с Е-тата може да е в ефекта на натрупването, тъй като са установени някакви норми в допустимото количество оцветители, емулгатори, консерванти. Тези норми се считат за безопасни при консумация, но все още няма достатъчно данни какъв бил ефектът във времето – когато се натрупват в човешкия организъм след 5 или 10 години, ако човек ги консумира често, макар и в рамките на максимални допустими количества, предвидени в наредбите.