9 практики, чрез които да заздравим отношенията с децата си

Родителите също са хора и също грешат. Има дни, в които единственото, което можем да направим, е да се погрижим само най-елементарните потребности на децата си: да им приготвим вечеря, да ги нахраним, да ги изкъпем и да ги сложим да спят в разумен час, за да може да направим всичко това отново на другия ден.

Имайки предвид, че родителството е най-тежката работа на света – а повечето от нас я вършат съвместно с редица други ангажименти – единственият начин да поддържаме здрава връзка с децата си е да изградим ежедневни практики за сближаване и заздравяване на отношенията.


Какви точно да бъдат тези практики? Вижте предложенията на д-р Лора Маркам, клиничен психолог и автор на книгата „Спокойни родители – щастливи деца“:

  1. Поне 12 прегръдки на ден

Свързването между родителя и детето е първично – за повечето малчугани то зависи от това да се чувстват физически близо до мама и татко. Семейният терапевт Вирджиния Сатър го описва така: „Ние се нуждаем от 4 прегръдки на ден, за да оцелеем. Трябват ни 8 прегръдки, за да се поддържаме в добра форма, и 12 прегръдки – за да израстваме.“

Първото нещо, което трябва да правите всяка сутрин, е да прегърнете хлапето си. Добре е да го правите и когато си казвате „здравей“ или „довиждане“, а и винаги, когато имаме тази възможност. Полегнете до всяко от децата си, гушкайте ги и си говорете с тях всяка вечер, когато ги слагате да спят. Това е жизнено необходимо както за 10-годишното дете, така и за току-що проходилото. Ако се съпротивлява срещу толкова много прегръдки, масажирайте раменете и стъпалата му всеки ден, но не пренебрегвайте нуждата от физическа близост.

  1. Създайте си дребни ритуали

Измислете дребни ритуали, които да подновяват връзката с вашия малчуган през деня, особено при раздяла. Например запланувайте си 5-минутно гушкане с всяко от децата и нека това да е първото нещо, което да правите сутрин, за да установите връзка с тях наново и да улесните прехода към същинската част на деня. Така ще осигурите на детето си кратко емоционално презареждане, преди да влезете в ситуация, която то ще възприеме като раздяла. Такива ситуации са нощният сън, детската градина, дори пазаруването и приготвянето на вечерята.

  1. Изключете телефоните и таблетите

Оставете настрана всички електронни устройства, когато общувате с детето си. Ама наистина всички. Детето ви ще помни до края на живота си, че е било достатъчно важно за родителите си, че да забравят за телефоните си, когато са с него.

  1. Отделяйте времето вечер за семейството

Времето вечер трябва да бъде отделено за семейството. Прекратете работата и домакинските си задължения преди вечеря, за да посветите този момент от деня на децата и половинката си. Изключете телефона и компютъра. Вечеряйте заедно по възможност без присъствието на телевизор и други устройства. Стремете се да има топла и приветлива атмосфера за всички и оставете официланостите настрана.

  1. Определете си между 10 и 20 минути „специално време“

Отделяйте всеки ден между 10 и 20 минути специално време за всяко дете поотделно и за по-дълго време през почивните дни. Редувайте се с всяко хлапе кой да решава на какво да играете или какво да правите. А в дните, в които вие избирате, измислете нещо, с което да помогнете на детето си да се разсмее, за да се освободи от тревогите си и да се сближи с вас – поборичкайте се, пошегувайте се или направете нещо друго, за което знаете, че ще предизвика смях у детето.

  1. Фокусирайте вниманието си върху детето

Когато възобновявате връзката си с вашия мъник физически, съзнателно насочвайте вниманието си върху него. Иначе съвсем естествено, ще продължавате да мислите за работната среща, която тъкмо сте приключили, или за това какво трябва да се пазарува от магазина. Сведете разсейващите фактори до минимум, докато не възстановите връзката с детето си. Ако вие изключите радиото, когато то се качи в колата, е много по-вероятно да създадете връзка с него и да разберете какво се е случило в училище или на тренировка. Когато се прибирате у дома, не вдигайте телефона си, докато се поздравявате с останалите от семейството, дори и раздялата ви да е била рутинна.

  1. Настройте се към емоционалното състояние на детето

Най-вероятно, след като сте били разделени за известно време, настроенията ви ще се разминават. За да възобновите връзката си, може би ще се наложи да синхронизирате настроението си с това на детето.

  1. Общувайте на нивото на малчуганите

Започнете с прегръдка за здравей, осъществете зрителен контакт, а после присъствайте физически в пространство на децата си, докато не осъществите топла връзка. Това е леснопостижимо с едно 2-годишно дете, а когато стане по-голямо, започнете една традиция, която ще поддържа желанието му да разговаря с вас чак до тийнейджърските му години.

  1. Изслушвайте, подкрепяйте, приемайте

Не оставяйте малките недоразумения да се натрупват и да влошават връзката ви с вашето дете. Взаимоотношенията ви с него трябва да са приятни. Децата имат нужда да знаят дълбоко в себе си, че родителите им ги обожават и се наслаждават на компанията им. Ако вие не се чувствате точно така, потърсете помощ, за да решите този проблем. Винаги е грешка, ако се отдръпнете, когато детето ви сякаш преднамерено ви отблъсква. Всяка трудност е възможност да се сближите, като проявите повече разбиране и детето ви усети, че е наистина забелязано, чуто и прието.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg