От къде идват изразите „Детска ясла“ и „Детска градина“?

детска градина

Защо се казва детска градина и детска ясла? Знаем, че градината може да е цветна, зеленчукова, а ясла е сандък за хранене на животни.

Днес поставяме, малко или много, между детската градина и детската ясла знак за равенство. Просто едното е за по-малки дечица, а другото за малко по-големи, чак до предучилищна възраст. Обаче това не е било винаги така. В началото двата термина са имали огромна разлика помежду си.

Нека започнем с градината. Детската градина е сравнително нов феномен. Съществува от първата третира на XIX век и се налага поради две причини. Първата, заради икономическите условия родителите стават все по-заети. И втората, децата до 7 годишна възраст не са били обучавани по единна педагогическа система, както се случва по-късно в училище. Всяко семейство само е избирало какво внимание ще получат децата му. И докато някои са имали специални учители и възпитатели, други са си дивеели на воля. Това не било правилно, според Робърт Оуен – шотландски педагог, който твърдял, че на децата още от най-ранна възраст трябва да се дават добра морална основа и възпитание, не толкова в познание, колкото в послушание.

Британската традиция в това отношение е базирана на неговата работа. Резултатите били много послушни и културни деца, напълно лишени от всякаква идентичност. После училището ги шлифовало допълнително и ги правело почти еднакви. Като се има предвид и повишената заетост на родителите, вследствие на икономическото развитие, преди можело и да има по-големи диванета, но поне родителите им бдели. Системата на господин Оуен ги усмирявала, но не вадела нищо специално от тях.

През 1828 година унгарската графиня Тереза Брауншвейг направила друг вид детско заведение, наречено „Ангелска градина“, което буквално си било градина. Там децата си играели и ги възпитавали ,но това било само за избрани хлапета. И тук се намесва Фридирх Фрьобел, немски педагог, който заявил: „Добре, нека са на открито, нека изучават природата. Но самите ние трябва да се държим с тях сякаш са растения в градинка, да внимаваме всяко едно от какво има нужда, защото те не са еднакви. Едни имат нужда от едно, други от друго, всяко от тях е различно от останалите“. Той открил първата мрежа от детски гардини, обучил специални възпитателки и до ден днешен kindergarten е термин, който дори на английски си звучи по този начин-детска градина. Защото децата са като цветята-млади беззащитни и различни едно от друго. Всяко едно има нужда от конкретни грижи.

С ясла нещата стоят по друг начин. Тя също се появява в Германия за първи път, около 20 години по-късно след периода, за които вече говорихме. Но не като място за обучение, а като място за намаляване на детската смъртност, за родители, които трудно отглеждат децата си. Ясла значи хранилка, факт. И там се е случвало буквално това. Пеленачетата и кърмачетата или хранени, когато семейството не можело. Нямало педагогика, само оцеляване и това е чак до 20-те години на XX век .

Ето ви отговор на въпроса. Термините са немски, защото немците са пионери в това отношение. Градината е, за да има изкуствени специални грижи за всяко дете, така както е с растенията в една зеленчукова градина, а ясла е защото там само ги хранят, буквално като животинки.

Автор: Драго Симеонов

http://dariknews.bg

Вижте още:

Детската градина в края на 80-те (ВИДЕО)

Как да направим тръгването на детска градина по-лесно за детето

Възпитание чрез игри – защо е важно да играем с децата си

7 неща, които да направим, преди да пуснем детето на детска градина или ясла