Децата развиват комплекси за външния си вид още от 3-годишни

дете ниско самочувствие

Децата започват да показват признаци, че не харесват външността и телата си още от 3-годишна възраст, съобщи в. „Индипендънт“, цитиран от БТА.


Проучване по въпроса е направила във Великобритания от Професионалната асоциация за грижи за децата в ранна възраст (PACEY). Анкетирани са хора, за които е професия да се грижат за най-малките.

71 на сто от работещите в детски заведения смятат, че децата започват да се тревожат за външността си от все по-ранна възраст. Една трета от персонала в детските градини и началните училища са чували дете да се определя като „дебело“, а 10% са чували някое да споделя, че се чувства грозно.

Една четвърт от обхванатите в проучването твърдят, че все по-често деца на възраст между 3 и 5 години „не се чувстват удовлетворени от външния вид и телата си“.

Двойно повече – почти половината възпитатели и учители, са забелязвали същите притеснения при възрастовата група 6 – 10 години. Повече от половината специалисти казват, че момичетата обръщат много по-голямо внимание на външния си вид от момчетата.

Резултатите от изследването сочат, че тревогите за външния вид и теглото започват още преди детето да е тръгнало на училище. Иначе казано, малчуганите стават неуверени на все по-ранна възраст.

„Разполагаме с научно обосновани доказателства, че дори 4-годишни деца са наясно с някои начини за сваляне на килограми“, заяви д-р Джаклин Хардинг, съветник на работната група. Тя смята, че са необходими по-обширни изследвания, за да се установи ролята на телевизията, снимките и илюстрациите в книгите за проблема „неувереност“ при най-малките.