Как е изглеждало раждането в миналото?

Можете ли да си представите раждане без медикаменти, без специална апаратура, без стриктна хигиена и дори без обучени специалисти, които да се грижат за бъдещата майка и бебето й? В миналото обаче нещата са се случвали по коренно различен начин, който може би ще звучи ужасяващ за съвременните родители. Ето как е изглеждало раждането по времето на нашите баби и прабаби в снимки и факти:

1. Бащите са виждали бебетата само през стъклото

Ако днешните татковци са имали привилегията да видят бебето веднага, че дори и да присъстват на раждането, то в миналото съвсем не е било така. Вместо това са гледали своя новороден син или дъщеря през дебело стъкло, от където акушерката е показвала малкия наследник.

2. Предсказване на пола на бебето чрез… храна

Да, днес това може да звучи налудничаво, но преди години дори добре образованите бъдещи майки са се осланяли на подобни методи, тъй като не е имало ултразвук и ранно определяне на пола на бебето. Считало се, че ако майката изпита удоволствие от сладка бисквита, това означава, че е бременна с момиче, както и обратното – ако не й се яде сладко, носи момче.

3. Колан за бременни, който правел бебетата „по-умни“

Тази причудлива снимка от 60-те години показва жени, подложени на рутинна процедура по това време. На бременния корем се е поставял специален колан, който предизвиквал ниско налягане. Смятало се, че това улеснява раждането и дори увеличава интелигентността на бебето!

4. Родилните отделения от миналото

Ето как са изглеждали родилните отделения в миналото. Тогава изобщо не е било прието бебето да се оставя в стаята, в която е майката – привилегия, от която днешните жени могат да се възползват.

5. Бебе в чекмедже

Около 50-те и 60-те години не е било прието майката и бебето да са заедно веднага след раждането – нещо, което в наши дни се счита за много важно. Вместо това тези, които са били привилегировани в много редки случаи са успявали да вземат своето бебче при себе си за малко, държейки го в чекмедже до леглото на родилката. Може би точно така са изглеждали тогавашните „ВИП стаи“.

6. Кувьозите

Тези странни кутии всъщност са изпълнявали роля на кувьози. Може да и да изглеждат зловещо, но те са помогнали за спасяване на живота на не едно и две бебета.

7. Принадлежности за бебета

Скъпата козметика, пелени, бебешки храни и аксесоари, с които разполагат днешните родители, нямат нищо общо с продуктите, с които са  били отглеждани бебетата в миналото. На тази снимка можете да видите акушерка, която опакова бебешките принадлежности, с които са си служили преди години:

8. Раждане „В полумрака“ – родилна практика от миналото

При практиката „раждане в полумрака“, произхождаща от Германия, дамите били приспивани с медикаменти, за да не изпитват болка. Истината обаче е, че този тип раждане водело до опасни странични ефекти, както за майката, така и за бебето.

9. Подготовка за „Раждане по полумрака“ с усмирителна риза

Изглежда зловещо, нали? Но именно така са раждали дамите чрез тази процедура, което включва и усмирителна риза.

В наши дни повечето многоплодни бременности се случват чрез Цезарово сечение, тъй като рискът при нормално раждане е по-голям. Представете си колко рядко са се раждали близнаци, да не говорим за тризнаци преди стотина години?

11. Анестезия за бременни

Анестезията в миналото се е правела като на снимката по-долу. Това не е някакъв противогаз, а напротив. През него родилките са вдишвали газ с цел облекчаване на болката.

12. Бебето било обръщано с главата надолу

Ако бебето имало затруднение с дишането, било обръщано с главата надолу, хванато за краката, след което акушерката го пошляпвала по дупето, за да изплаче. Тази процедура често се налагала при раждане „В полумрака“, познато по-горе.

13. Обща количка за новородените

С тази количка са развозвали бебетата в миналото. Да, тя е улеснявала акушерките, но не изглежда никак безопасна за самите бебета.

14. Връзване на родилките

Връзването на родилките за леглата не е било нищо необичайно в миналото. И не, не си мислете, че се е правело за благото на майката, целта всъщност е била тя да не нарани акушерките, ако изпитва силни болки и буйства.

15. Нямаш съпруг? Нямаш дете!

Ако в наши дни е напълно нормално една жена да отглежда сама детето си или да не живее с неговия баща, то преди години това се е считало за абсолютно недопустимо. На снимката виждате Католически манастир, в който са били настанявани деца, отнети от самотни майки. Ужасно, нали?

Снимки: detstrana.ru