Мастит – симптоми и причини за възникване

мастит

Кърмите от доста време, когато забелязвате, че едната ви гърда е зачервена, подута и ви боли. Топла е на пипане. Освен това изпитвате силна умора, но я отдавате на среднощните кърмения. Сега обаче се питате дали е само временно неразположение или нещо по-сериозно.

Мастит ли е това?

Възможно е да имате мастит, което буквално означава „възпаление на гърдата”. Маститът се появява се най-често през първите месеци след раждането. Гърдата обикновено е зачервена, подута,болезнена и топла. В повечето случаи маститът засяга само едната гърда, рядко и двете.


Каква е причината за появата на мастит?

Маститът възниква в резултат на появата на бактерии в гърдите (особено през млечните канали или нараняване на кожата на зърното). Не забравяйте, че в устата на бебето ви има бактерии, така че, ако зърната ви са напукани или разранени, рискът от инфекция се повишава. Вероятността от мастит нараства и ако преди сте имали подобен проблем, запушване на канал или ако използвате само едно неизменно положение за кърмене на бебето.

Кои са най-честите признаци на мастит?

Освен зачервяването, подуването и болките, някои жени изпитват грипоподобни симптоми, чувство на изтощение, повишена температура (над 38 градуса), болки и парене при кърмене.

Ако се чувствате уморена и имате болки, ако вдигате температура и ви тресе, много е вероятно една от гърдите ви да е възпалена. Понякога тези признаци се появават още преди мястото да се подуе и зачерви. Важно е да отидете на лекар, който да потвърди или отхвърли диагнозата и да ви предпише лечение (предписват се антибиотици за борба с инфекцията).

Задължително ли е да пия антибиотик при мастит?

Зависи от случая. Възможно е да имате болезнени и подути гърди и без инфекция (особено, ако не вдигате температура). Но така или иначе, трябва да се консултирате с лекар.

Ако не лекувам мастита, ще изчезне ли от само себе си?

Не! Пренебрегването на симптомите няма да ги накара да се махнат сами. Така само бихте се изложили на риск от нещо по-опасно, наречено абсцес. Абсцесът представлява събиране на гной и се получава, когато дадена инфекция не се третира правилно. Тогава обикновено се налага хирургична намеса и дренаж (което определено не бихте желали). Така че и при най-малкото подозрение за инфекция,  непременно потърсете медицинска помощ.

Из книгата „Наръчник за оцеляване на младата майка“ на Д-р Дженифър Уайдър,
предоставена с любезното съдействие на Издателство КИБЕА