6 идеи за зимни игри и забавления в снега

Зимата е тук с пълна сила и макар студеното време да не ни мотивира особено за игри и разходки навън, не пропускайте зимните забавления! За децата те са не само повод за радост, но и чудесен начин за закаляване. Всички знаем, че направата на снежен човек или спускането с шейна са част от задължителните зимни игри, но ако искате да се позабавлявате по по-нестандартен начин, ето някои идеи, предложени от сайта zajenata.bg:

1. Търсене на съкровища в снега

sakrovishta-v-snega

Подберете цветни играчки и празнични фигурки и ги заровете из двора или парка частично (така че част от тях да се виждат леко). Дайте на децата някакъв съд за намерените играчки и 5 минути и вижте кое ще намери повече!


2. Направете шведски снежен фенер

шведски снежен фенер

Нужни са ви снежни топки и от онези чаени свещи на батерии или пък фенерчета. Направете снежните топки точно преди залез слънце (около 15-20 ще ви стигнат). С децата ги подредете като иглу, а когато се стъмни, отворете иглуто от върха и сложете светлините вътре.

3. Зимни олимпийски игри

игри сняг зима деца

Съберете децата от квартала и подберете подходящи игри (като стрелба със снежни топки по мишена и бягане със снежни препятствия). Разделете ги на отбори (или държави). Пригответе медали за най-добрите и горещ шоколад за като утешителна награда за всички.

4. Хранилка за птици

идеи за игри в снега птица

Необходими са ви една голяма шишарка, прежда или панделка, храна за птици (семена) и маргарин.
Завържете единия край на панделката около върха на шишарката здраво, за да можете да го окачите на клон на дърво. С пластмасов нож намажете маргарин по шишарката и посипете в чиния семената за птици. Оваляйте добре шишарката в чинията. Направете примка на другия край на панделката и закачете хранилката на някой клон.

5. Рисуване в снега

рисуване в снега игри

Трябват ви 5 бутилки с приставка за пръскане и 5 цвята сладкарска боя. Оцветете вода във всяка от бутилките в различен цвят (с по 5-10 капки сладкарска боя). Разклатете добре, раздайте бутилките на децата и нека рисуването в снега започне!

6. Снежни замъци

снежен замък игри в снега

Изровете кофичките и лопатките за плажа и им намерете ново приложение. Съберете се навън с децата и им дайте да пълнят различните формички със сняг. Внимателно ги обръщайте и с клечки осигурете стабилност на замъка.

 

Вижте още:

14 идеи за домашни игри през дъждовните дни

Как да научим децата на математика с помощта на Лего блокчета

Игри и забавления за деца с есенни листа

Как да си направим снежен човек от пластмасови чаши