Играта „Черен Петър“ – да си припомним правилата

Помните ли онази забавна игра на карти от своето детство, която се казваше „Черен Петър“? Е, оказва се, че тя отново се връща на мода! Ако сте я позабравили, ето какви бяха правилата на играта:

Цел на играта „Черен Петър“:

Всеки участник в играта трябва да се освободи колкото може по- бързо от своите двойки карти.

Правила на играта „Черен Петър“:

В колодата (кутийката) има 25 карти – 12 двойни карти с картинки на дечица (момиче и момченце) в различни професионални сфери – музикант, художник, лекар, спортист, космонавтготвач, турист откривател, монтьор бояджия, танцьор, учен химик, на море и играещо на таблет / телефон дете + една карта „Черен Петър“.

Картите се разбъркват и разпределят между играчите (от 2 до 4-ма) – раздават се една по една на всеки играч. Играта се играе по посока на часовниковата стрелка като първи е играчът след този, който е раздавал картите.
Първо се изваждат настрана (от играта) картите с еднакви символи в горният ляв ъгъл, след което всеки играч подрежда ветрилообразно картите си с лицевата част към себе си и предлага на седящия му отляво играч да изтегли една от тях. Ако изтеглената карта допълва някоя от двойката карти, чиято втора част държи, така образуваната двойка карти с еднакви символи се изваждат отново настрана от играта.

С отстраняване на образуваните двойки карти броят на картите в играта постепенно намалява, докато всеки от играчите се освободи от картите си и напусне играта, а първият освободил се от всичките си карти е победител.

При последователното изтегляне на карти, картата „Черен Петър“, която не можем да отстраним (защото е единична карта и няма двойник) непрекъснато променя притежателя си и последният играч, в когото остане картата „Черен Петър“ изпълнява желание на победителят – да изпълни стихче, да изиграе танц или да се направи на някакво животно и раздава картите за следващата игра.

Играта на карти „Черен Петър“ предлага забавление за цялото семейство, но също така стимулира асоциативното мислене при децата.

 

Вижте още:

Помните ли как се играе на ластик?

10 игри, които правят пътуването в кола с деца по-лесно

Да научим децата на математика чрез…. игри

Игри за развитие на паметта и ориентацията при децата