Как да подпомогнем проговарянето при детето?

Първото, което всеки родител трябва да знае за проговарянето е, че всички деца са различни и се научават да говорят с различно темпо. Можем ли да им помогнем в този процес и по какъв начин? Всъщност – можем. Колкото повече „си говорим“ с нашето мъниче, толкова повече възможности му създаваме, за да се научи то да говори. Можем също така да използваме някои игри и забавни дейности, за да помогнем на хлапето си да започне да свързва думите, които използваме, с тяхното значение.

Какво можем да направим, за да подпомогнем проговарянето на детето?

Има най-различни начини родителите да помогнат на своето прохождащо дете да започне да използва думички и впоследствие – да ги свързва в изречения. За този процес майките и бащите трябва да знаят, че колкото повече се забавлява хлапето, докато учи нови и нови думи, толкова по-вероятно е да започне да ги използва и да продължи и по-нататък.


Ето какво могат да направят родителите:

 • Говорете колкото можете повече и по-често на вашия мъник. Наблюдавайте внимателно лицето на детето и показвайте интерес винаги, когато то се опитва да говори.
 • Съсредоточете се върху това, което малчуганът се опитва да каже, а не върху това колко ясно произнася звуците и самата дума. Насърчавайте детето и му помагайте да се почувства уверено да говори с вас.
 • Когато мъничето общува успешно с вас, винаги му давайте ясна обратна връзка. Например  -можете да кажете – „Да, точно така, това е топка.“
 • Покажете на детето си нагледно това, което казвате. Например, когато му сваляте обувките след разходка, кажете „Сега събуваме обувките“, а когато му обличате якето – „Да ти облечем якето“.
 • Когато сервирате обяда, сложете чиниите на масата, извикайте хлапето си и му кажете „Време е за обяд“. То ще разбере, че храната му е готова и ще дойде на масата, защото усеща миризмата на ястията и защото ви вижда да подреждате масата. В началото детето може и да не разбира думите „Време е за обяд“, но постепенно то ще започне да свързва изречението, което казвате, със значението му.
 • Привличайте вниманието на детето като казвате името му, преди да започнете да му говорите и установете зрителен контакт. Това ще му помогне да разбере кога говорите с него и кога не.
 • Създавайте подходящи възможности в ежедневните дейности и използвайте всяка от тях, за да помагате и насърчавате мъничето си да говори. Ако му зададете въпрос, оставете пауза от 10 секунди, за да има време да отговори.
 • Поставяйте хлапето в нови ситуации, в които можете да го запознаете с нови думи. Например, изведете го на разходка, повозете се с автобус като през цялото време му показвате и назовавате нещата, които ви заобикалят.
 • Повтаряйте всичко, което чувате, че се опитва да каже вашето дете, дори и да не е артикулирано напълно ясно. Допълвайте думите, когато мъникът ги изговаря наполовина. Например, ако нарича банана „нан“, кажете му „Да, това е банан.“
 • Опростете речта си. Използвайте кратки изречения и подчертавайте ключовите думи, когато говорите с малкото си дете. Това ще му помогне да се съсредоточи върху важната информация.
 • За децата е много по-трудно да изолират фоновия шум, отколкото за възрастните. Ето защо изключвайте телевизора и другите устройства, които издават разсейващи звуци, за да помогнете на мъничето да съсредоточи вниманието си върху това, което му казвате.

 

Как можем да стимулираме проговарянето по забавен начин?

Много е лесно да накарате някого да прави нещо, когато му харесва и му е забавно. Следователно, ако направите така, че малкото ви дете да започне да се забавлява, докато се учи да говори, това допълнително ще го мотивира и насърчи да използва думи, за да изрази себе си. 

Ето какви игри и дейности могат да ви бъдат полезни в това:
 • Седнете на пода и поиграйте с хлапето си. Нека то избере играчките или играта и започнете да обяснявате какво се случва междувременно. Така, като се включвате в играта на детето, вие ще му дадете възможност да чуе ясно думите, назоваващи предметите, с които ще си играете.
 • Друго, което можете да направите, е да забавлявате мъничето като „оживите“ любимата му плюшена играчка или кукла. Включете играчката в ежедневните дейности на детето – хранете я например, или я сложете на гърнето, като през цялото време обяснявайте какво прави играчката.
 • Също така, често разглеждайте и четете книжки на прохождащото си дете. Така ще му помогнете да се учи на думички, докато ви слуша да говорите и гледа картинките.
 • Можете да се забавлявате и с детски песнички, като особено полезни са тези, които дават възможност да се покажат нагледно думичките и действията – например позната и популярна песничка „Хей ръчички, хей ги две“. Колкото по-често ги пеете заедно с детето, толкова по-вероятно е то да започне да разпознава значението на думите в песничката и само да се опива да ги изговаря.
 • Много полезно ще бъде и да играете игри, в които трябва да се редувате с детето. Това ще помогне на мъничето и в по-дългосрочен план да се научи как да води разговор. За това могат да допринесат игри, свързани със слушане, като например пляскате с ръце в определен ритъм и след това хлапето трябва да се опита да повтори същото, което вие сте изпляскали с ръце.
 • Друга подходяща игра е свързването на даден подражателен звук със съответното животно. Например вие казвате „мяу“ и детето трябва да покаже картинка на коте или да избере котето от купчина плюшени играчки.
 • Когато времето е подходящо можете да излезете в парка или в градината, да седнете на земята с детето и да се заслушате в звуците наоколо със затворени очи. След няколко минути отворете очи и обяснете на мъника какво сте чули – вятъра, песен на птичка или лай на куче. Това също ще помогне на прохождащото дете да започне да свързва думите с тяхното значение.

Над статията работи: Яна Атанасова

Вижте още:

Ако детето не проговаря

Проговаряне и развитие на речевите умения при децата

Говорни умения и езиковото развитие на деца от 0 до 6 годишна възраст

Езиково-говорно развитие при деца от 0 до 1 година