Пробиването на ушичките при малките момиченца – за и против

Редно ли е да продупчваме ушите на малките момиченца и кога, къде и как може да стане това

продупчване уши дете

Тази тема е особено актуална, най-вече за майките на малки момиченца, които се питат дали, кога и как да пробият ушичките на своите госпожици. Мненията сякаш се разделят на две основни групи, които имат коренно противоположни становища. Според част от тях  е крайно нередно да се извършва подобна процедура при толкова малки деца, други пък са на мнение, че колкото по-рано, толкова по-добре.

 

Кога най-рано може да се извърши процедурата?

Реално няма някакви законови рестрикции, които да налагат подобни правила, но повечето специалисти, които извършват процедурата, едва ли ще се съгласят да я направят при бебе, ненавършило поне два месеца.

Според  Христина Стоилова, която се занимава с професионално поставяне на обеци в козметичен център „Серена”, родителите трябва да бъдат много внимателни, когато решават да пробият ушите на детето си. По нейно мнение не е препоръчително това да се извършва преди тригодишна възраст поради няколко причини – първата е, че все пак е редно детето да има някакво отношение към процеса, да е достатъчно голямо, че поне да ви каже, че иска това да се случи. Втората и дори по-важна причина е, че ушната мида до тригодишна възраст все още търпи големи промени и е добре да премине този период.

 

Бебе с обеци?

Разбира се, има и други мнения по въпроса, най-вече на майки, които са категорични, че няма нищо по-чаровно от малко момиченце с обеци на ушите и са склонни да извършват процедурата още преди детето да е навършило годинка. Аргументите са, че така ще избегнат стреса и страха в по-късна възраст. Добре е обаче да знаем, че в ранна възраст децата са много активни, могат да помръднат рязко при продупчването или да закачат новопоставената обеца и да разранят ушичките си.

Всъщност – момиченца с обеци на ушите сякаш е по-скоро мечта на самата майка, отколкото на детето, особено ако то е още съвсем мъничко.

 

Къде може да се извърши процедурата по поставяне на обеци?

У нас обеци на малки деца се поставят най-често в козметичните салони. Студията за татуировки и пиърсинг също извършват подобни манипулации, но не е честа практика родителите да водят децата си там. Ако сте решили да пробиете ушичките на своето момиченце, задължително го направете на място с безупречна хигиена. За съжаление у нас дейността „поставяне на обеци” не изисква специалистът да притежава сертификат или да е преминал през някакво по-специално обучение. Ето защо, добре е да имате доверие на човека, който ще извършва процедурата, да ви е препоръчан или да познавате работата му.  В случая става дума за работа с деца, така че подходът и умението да предразположи вашето момиченце също не са за пренебрегване.

 

Процедурата по поставяне на обеци

Използва се най-вече метода за пробиване на ушите с пистолет и поставянето на т. нар. „медицински обеци”. Тази практика не е масово разпространена в Европа, но у нас е доста популярна.  В пистолета се поставят специално направени за тази цел обеци, които са заострени отпред и реално служат за самото пробиване. Процедурата трае секунди и обикновено е по-трудно пробиването на второто ухо, тъй като детето става неспокойно след изпитаната болка и дискомфорт при първото.

 

Рисковете

Най-сериозният риск при пробиването на ушите е свързан с възможността от възникване на инфекция или пробиване на погрешно място, ако детето мръдне рязко. Друг възможен риск е възникване на алергична реакция към самите обеци. Това състояние се овладява, като обеците се заменят с други, направени от различен материал. Възможно е и възникване на инфекция в следствие на недобра хигиена или закачане на обецата и разраняване на ухото.

 

Грижа за ушите след поставяне на обеци

От изключителна важност е да се спазва добра хигиена и да се внимава детето да не закачи обецата по време на сън или игра. Капвайте по няколко капки физиологичен разтвор върху дупчиците по три пъти на ден в рамките на 10 дни. При баня дупчиците могат да се измиват с антибактериален сапун и хладка вода. Ако забележите зачервяване или индикации за начало на възпалителен процес, можете да мажете с антибиотична паста. Ако възпалението продължава, непременно се консултирайте с лекар.

 

Добре е да знаете

Решението дали да пробиете ушите на своето дете или не е лично и разбира се, базирано на собствените ви възгледи и предпочитания. Добре е обаче да имате предвид, че поставянето на обеци е продукт на суетата, която в случая дори не идва от самото дете, а от тази на мама или други близки и роднини. Не правете нищо на всяка цена, особено, ако детето категорично отказва да му бъдат продупчвани ушичките. И не забравяйте, че това съвсем не е безобидна процедура и има рискове за здравето на детето, ако тя е извършена непрофесионално или некачествено.

 

Вижте още:

8 признака, че малкото ви бебче ви обича

Болки в ушите и ушна инфекция при деца

Къде да хвърлим пъпчето на бебето?

Разликата между първото и второто дете – как майките променят мисленето си