Как да оригнем бебето правилно?

Храненето и оригването на бебето са неразделно свързани. Докато се хранят, бебетата винаги поглъщат и малко въздух заедно с кърмата или адаптираното мляко и ако той не излезе от стомахчето, бебето изпитва дискомфорт. В коремчето на кърмачето погълнатият въздух е под формата на малки мехурчета, които не могат да се отстранят без помощ. Потупване по гърба на бебето и съвсем лек натиск върху коремчето му карат малките мехурчета да се съберат в едно по-голямо балонче въздух, което бебето може да изкара.

Оригването на бебето е едно от онези умения, които се придобиват с практиката, затова родителите трябва да бъдат много внимателни с интензивността на потупването по време на процеса. Няма нужда от излишна сила – най-подходящи са повтарящите се леки потупвания. Ако са прекалено леки, въздухът няма да излезе, ако са прекалено силни, това може да нарани или уплаши бебето.

Пози за оригване на бебето

Четири от най-разпространените пози за оригване на бебето са „на рамото на майката“, „поза люлка“, „коремче върху бедрото“ и „седнало в скута“. Общото между тези пози е упражняването на лек натиск върху коремчето на бебето, докато майката го потупва по гръбчето. Оригването може да се прави веднъж, два или три пъти по време на хранене, в зависимост от самото бебе и от ефективността на храненето. Хранените с адаптирано мляко бебета трябва да се оригват на всеки 30-60 мл мляко, а тези на кърма – при смяна на гърдите.

  • Поза „на рамото на майката“: Сложете кърпа върху рамото си и наместете бебето отгоре, като коремчето му е допряно на предната част на вашето рамо. Започнете да потупвате гръбчето на бебето.
  • Поза „люлка“: Сложете бебето като на люлка на ръката си, като гръбчето му е обърнато към другата ръка, а главичката му се опира на лакътя на първата. Едната ръка и едното краче на мъничето висят през опорната ви ръка, а главичката му гледа напред. С другата ви ръка, която е свободна, потупайте бебето по гърба.
  • Поза „коремче върху бедрото на майката“: докато сте в седнало положение, поставете крачетата на бебето между вашите крака и го наместете върху бедрото си. Поддържайки главичката му с ръце, съберете колене за допълнителна опора и потупайте леко гръбчето му.
  • Поза „седнало в скута“: Сложете дланта си върху стомаха на бебето. Поставете палеца си под мишницата му, а другите пръсти – в областта на гръдния кош. Бебето седи стабилно в скута ви, а вие го държите здраво. Наклонете мъничето напред и започнете лекичко да го потупвате по гърба.
Добре е да знаем: Ако бебето не се оригне до няколко минути, сменете позата му и опитайте пак, преди да продължите с храненето.

Съвети при затруднения с оригването

1. През първата седмица от живота на бебето, когато то спи повече, понякога е трудно да го накарате да се оригне. Ако след 5-минутните ви опити, бебето предпочита да спи, а не да се оригва, сложете го в столчето за кърмачета, а не в креватчето. Земното притегляне ще задържи млякото долу и ще накара мехурчетата въздух да се разсеят.

2. След всяко хранене – с изключение на късното вечерно и това през нощта – слагането на новороденото в столчето за кърмачета за 10-15 минути е полезно, за да се предотврати връщането на мляко в хранопровода.

3. Повдигането на главата на бебето с 3-4 см също може да е полезно, особено ако то има лека форма на рефлукс. Лесен трик за това е да се сложи една книга или дъска под креватчето при главата на бебето.

4. Всички бебета по правило поглъщат въздух, докато се хранят, но бебетата, хранени с шише са склонни да поглъщат повече от тези на естествено хранене. Това е така, защото адаптираното мляко тече по-бързо през дупката на биберона. Този проблем може да се намали, ако биберонът се държи постоянно пълен с мляко, за да няма място за въздух в него.

5. Също така, когато бебето се храни в повдигнато положение, независимо дали с шише или се кърми, то поглъща по-малко въздух.

6. Дори и с най-добрите техники за оригване, понякога в коремчето на бебето или в червата му остава въздух, който излиза чрез хълцане или като газове. (Повече за хълцането и начините за облекчаването му можете да видите ТУК). За съжаление при излизането на газовете повечето бебета реагират като стягат дупетата си и се противопоставят на нормалното освобождаване, което им създава чувство на дискомфорт. За да се облекчи това състояние, сложете гръбчето на бебето до гърдите си и повдигнете коленцата му нагоре към неговите гърди.

 

Връщане на храна и повръщане при бебетата

Връщането на храна се наблюдава често при бебетата и обикновено става при оригването, когато с освобождаването на въздуха излиза и малко количество от погълнатото мляко. Връщане на храна може да стане и при ненужно движение – например при раздрусване на бебето или при прекалено силно люлеене. Когато мъничето върне мляко при някакво движение, това обикновено показва, че то е поело повече храна, отколкото стомахчето му може да обработи наведнъж. Тъй като налягането в стомаха се увеличава, връщането на храна нагоре е механизъм да се изхвърли количеството, което е в повече. Връщането на храна не е причина за тревога, но е добре да се обърне внимание колко често се случва и, ако трябва, да се намали количеството мляко, което се дава на бебето на едно хранене.

По-тревожна форма на връщане на храна е повръщането „на фонтан“. При него струята е по-голяма по обем, много по-силна и може да стигне до 1-2 метра в стаята. Това по-интензивно повръщане може да се случи на всяко бебе от време на време. Редовното повръщане „на фонтан“ обаче може да е знак за по-сериозен проблем – например гастроезофагеален рефлукс или чревна инфекция. Добре е в случаи на такова повръщане да се направи консултация с педиатър или специалист, за да се постави вярната диагноза и да се предприеме подходящо лечение.

Над статията работи: Яна Атанасова

Статията е базирана на книгата „Да станем мъдри родители: бебето от 0 до 6 месеца“ на двама от водещите експерти по хранене и сън на бебето – педиатърът д-р Робърт Бъкнам и Гари Езо. В България книгата достига до родителите благодарение на издателство „Изток-Запад“.

Вижте още:

Хълцане при бебетата – причини и съвети как да го облекчим

Какво да правим, ако детето ни се задави и започне да се задушава?

Кои са най-подходящите първи храни при захранването на бебето?

23 любопитни факта за новороденото бебе, за които може би не подозирате