Кога да започнем да добавяме подправки към храната на бебето?

подправки бебешка храна бебе хранене

Better Writer Ad

Подправките и билките носят доказани ползи за имунната система и въобще за здравето на децата, защото съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти. Освен това те могат да добавят вкус към храната и на най-малките, без да се налага да слагаме в нея сол, захар или други неща, които не трябва да присъстват в храната на тази възраст.

Чрез подправките и билките можем също така да направим бебешката храна по-малко блудкава и лишена от всякакъв вкус. Запознаването на малкото човече с тях още докато е бебе ще му помогне да „упражни“ вкусовите си рецептори и да опита повече и по-разнообразни вкусове и аромати. Това е много важно за изграждането на хранителни навици в по-късна възраст, защото децата, които от малки опитват разнообразна храна имат по-малка склонност да проявяват капризи по-късно и да бъдат злояди. (Съвети как да се справим със злоядото дете вижте ТУК)

 

Кога е препоръчително да започнем да добавяме подправки и билки към менюто на бебето?

Голяма част от педиатрите и специалистите по детско хранене съветват въвеждането на различни подправки и билки в храненето на мъничето да започне след 8-мия месец или дори по-късно. Разбира се, най-добре ще бъде родителите да се консултират по този въпрос конкретно за тяхното дете с неговия педиатър, защото той познава индивидуалните особености на всеки от своите малки пациенти.

В общия случай – в тази ранна възраст (още преди да е навършило една година) е препоръчително бебето да се запознава поетапно и с този вид храна като се спазва правилото мъничето да се захранва само с по един вид подправка или билка и след това да се изчака между 4 и 7 дни преди да се въведе следващата. Така родителите ще имат възможност да проследят адаптацията на бебето към новата храна и ако се получи някаква реакция – алергия или непоносимост – ще знаят какво я е предизвикало. Ако обаче наблюдават, че бебето се справя добре с първата подправка и не изглежда да има храносмилателни проблеми, след 4-5 дни могат да продължат с въвеждането на следващата.

По принцип ароматните подправки като например канела, босилек, копър, кимион, риган, мента, кориандър, чесън, индийско орехче, куркума или ванилия не би трябвало да предизвикат нежелани реакции у детето. Както и при останалите твърди храни обаче, с които се започва захранването, най-добре ще бъде родителите да се подсигурят и да изчакат необходимото време, за да се провери дали малкото стомахче проявява чувствителност.

За по-пикантните подправки като чили, къри, черен пипер, червен пипер, разбира се трябва да се изчака, докато бебето порасне. Но дори и тогава – в менюто на малкото дете, те трябва да се добавят в миниатюрни количества, тъй като активират рецепторите за болка в мозъка.

 

Какви подправки можем да добавяме към бебешката храна?

Ето и няколко идеи в какви комбинации с другите храние подходящо да поднасяме някои билки и подправки в менюто на бебето:

 • Ябълково пюре – с канела, индийско орехче, ванилия или джинджифил;
 • Пюре от круши – с джинджифил, канела, ванилия или мента;
 • Банан или бананово пюре – с канела, джинджифил, бахар или ванилия;
 • Морковено пюре – с босилек, чесън или канела;
 • Пюре от тиква – с канела, джинджифил или ванилия;
 • Картофено пюре – с копър или чесън;
 • Пюре от сладки картофи – с индийско орехче, канела или кардамон;
 • Всякакви месни пюрета – с чесън или мента;
 • Пюрета от птиче месо – с канела, кориандър, чесън, босилек, риган, розмарин или мащерка;
 • Овесена каша – с канела, индийско орехче или ванилия;
 • Паста, приготвена по рецепта за бебета – с риган, чесън или босилек.

Добре е да знаете:

Подправки и билки не бива никога да се добавят към адаптирано мляко или към кърма, която се дава на бебето с бутилка.

Ванилията е подправка, с която трябва много да се внимава. Ако се използва за овкусяване на бебешката храна, тя трябва да бъде от ванилова кора или есенция на ванилия. Чистата ванилия и някои други течни аромати често съдържат големи количества алкохол, защото с негова помощ се извлича и запазва вкусът на подправката.

Над публикацията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg