Повръщане и диария при бебето и детето: важни неща, които да знаем

дете повръщане диария
Стомашно-чревната инфекция е нещо, което може да се случи на всяко детето. Незрялата имунна система, тесният контакт с другите деца и все още недобрите хигиенни навици правят хлапетата податливи на какви ли не инфекции. От нас като родители се изисква следното: през първите часове на стомашно-чревната инфекция да не правим нищо и търпеливо да изчакаме, докато не настъпи първото повръщане. Стомашно-чревните инфекции може бързо да извадят от равновесие чувствителната течна среда на детето. Затова трябва да сме бдителни и бързо да разпознаваме признаците на дехидратация.

Защо повръща детето?

По принцип децата реагират по-бързо с повръщане, отколкото възрастните. Причините за това са най-различни: твърде много или развалена храна, вирусна инфекция, превъзбуда, силна кашлица или психогенни причини.


Обясненията за това защо детето повръща много често зависят от възрастта му. Най-общо може да се каже: колкото по-малко е детето, толкова по-често плюе и повръща.

Повръщане (плюене) в кърмаческа възраст

При бебетата мускулите, които обикновено държат съдържанието на стомаха на мястото му, още са незре­ли. Клапанът между стомаха и хранопровода още не е съвсем затворен или се отваря винаги, когато бебето промени позата си. Затова може да допринесат и гравитацията или малките количества погълнат въздух. Освен това някои бебета пият твърде много мляко за малкия си стомах. Това може да се дължи на факта, че майката има твърде много мляко или на това. че бебето обича мляко и понякога апетитът му е по-голям от стомаха, поради което част от погълнатото излиза.

Пред родителите веднага се оформя тревожна картина: в техните очи изглежда сякаш бебето е повърнало целия си обяд. Това впечатление е измамно, обикновено родителите надценяват количеството повърнато.

Повръщане при мозъчно сътресение

След падане на главата трябва внимателно да наблюдавате детето. Ако последва загуба на съзнание, това е сигурен признак, че е налице мозъчно сътресение. Понякога след падането детето се чувства добре, след няколко часа, обаче, внезапно започва да повръща. В този случай повръщането може да е знак за мозъчно сътресение и детето трябва да се наблюдава в болница. Там ще има възможност жизнените му показатели да се следят отблизо и така навреме да се разпознаят усложненията.

Повръщане от стомашно-чревен вирус

Стомашно-чревните инфекции се причиняват от вируси или бактерии, които попадат в тялото през устата. Типичните симптоми, освен повръщане, са и диария, болки в стомаха, температура и загуба на апетит. По принцип стомашно-чревната инфекция се развива бързо, което ще рече, че детето за минути вече е болно. Както повръщането, така и диарията, причинени от стомашно-чревни вируси, по правило не се лекуват с лекарства.

Как да се справим с повръщането

Повръщането и диарията водят до загуба на електролити и трябва да се вземат мерки за възстановяването им. Малките деца по-трудно компенсират загубата на течности от по-големите. Повръщането през първите 12-24 часа е типично за стомашно-чревна­та инфекция. Стомахът се освобождава от всичко, което му пречи, той не иска да работи. Всеки път, когато под формата на течност или храна му се възложи отново работа, стомахът се освобождава от тях. Затова в началото на инфекцията е контрапродуктивно да се предлагат много течности на детето. Това само ще го кара да повръща отново и така да губи ценни соли. Често в тази фаза родителите много се тревожат, че детето фактически не поема нищо. Въпреки това, през първите дванайсет часа имаме само тези три тежки задачи: търпение, изчакване и утеха.

Полезни съвети:

Когато детето ми повръща, все пак искам да има усещането, че мога да помогна с нещо. Затова през първите дванайсет часа на повръщането се съсредоточавам върху атмосферата наоколо:

 • създавам спокойна атмосфера
 • обличам на детето чисти и леки памучни дрехи или удобна пижама
 • и, разбира се, не спирам да гушкам малкия си пациент

Когато интензивната фаза на повръщането премине, може бавно да започнете да предлагате течности на малки дози. Давайте по една чаена лъжичка на всеки пет до десет минути и изчакайте да видите дали ще се задържи. Едва когато детето не повръща малкото количество течност, може да му предложите ядене.

Препоръчителни течности са електролитни разтвори, зеленчуков бульон, билков чай например от копър лайка и мента – евентуално с добавена щипка сол и малко глюкоза.

Свещички против повръщане?

Свещички или сиропи против повръщане с активни вещества дименхидринат и дифенхидрамин се дават на малките деца само в спешен случай и след консултация с лекар. При малките деца те може да доведат или до животозастрашаващи припадъци, или до тежки странични ефекти. Ако лекарството се предозира, също може да бъде опасно за живота. Освен това тези антиеметици нямат никакви предимства при лечението на стомашно-чревните заболявания пред лечението само с електролитен разтвор. Електролитните разтвори, които възстановяват всички загубени соли, са на теория най-доброто, което можете да направите за детето.

За направата на електролитен разтвор просто се смесват следните продукти:

 • 1 литър преварена вода или чай от копър
 • 1 чаена лъжичка готварска сол
 • 1 чаена лъжичка бакпулвер
 • 1 чаени лъжички глюкоза

При стомашно-чревна инфекция е добре да давате на детето лесно смилаема, подсилваща храна като брецели, солети, банани, настъргана ябълка с банан, варени картофи пюре, варени моркови, зеленчуков бульон.

Трябва да избягвате: други плодове, мазни храни или яйца, както и силно подсладени храни и напитки като шоколади, плодови сокове, безалкохолни и други. Ако още кърмите детето, няма нужда да го отбивате, при кърмене диариите минават по-бързо. Ако още няма апетит, може да му дадете глюкоза за енергия,

Защо детето има диария?

Ако бебето ви има повече от пет воднисти изхождания на ден, а малкото дете – повече от три, говорим за диария. Изпражненията са видимо редки, често миришат лошо и може да има и други симптоми като гадене, температура или болки в корема.

Диариите при бебетата и малките деца може да имат най-различни причини. Освен класическата стомашно- чревна инфекция, може да имат влияние фактори като смяна на храната, други инфекции, хранителни алергии или хронични болести на червата. Невинаги причината е болест: дори консумацията на много плодов сок, изкуствени подсладители, мазни храни или смяната на сезоните и климата може да засегнат чувствителните черва на малките деца.

Ако червата се възпалят по време на инфекция, те отделят повече вода и соли и се получава диария. Разстройството може да допринесе за задържане в червата на хранителни частици, като например лактоза, и отново да се стигне до редки изпражнения.

Как да лекуваме диарията на детето?

По принцип интензивната фаза на диарията при стомашно-чревна инфекция продължава само няколко дни. Въпреки това за кратко време може да стане опасна за детето. Ако диарията е силна или се появи и температура или повръщане, само за няколко часа може да се стигне до критично обезводняване.

Затова е важно да се възстановят незабавно загубените течности и електролити. Децата, които се кърмят, трябва да сучат по-често, на малките деца да се дава електролитен разтвор. Ако детето има апетит е добре да му се дават храни, съдържащи електролити. Електролити има например в минералната вода, авокадото, пълнозърнестите храни, млечните продукти и картофите.

Как да позная, че детето е дехидратирано?

 • Децата, които са обезводнени, изглеждат много отпаднали или летаргични.
 • Лигавиците са пресъхнали – това личи по сухия език и напуканите устни.
 • Детето отделя по-концентрирана и по-тъмна урина
 • Губи тегло и има сенки около очите.
 • По кожата на корема се вижда вертикални бръчки
 • При бебетата фонтанелата е хлътнала. Ако обезводняването е силно, е налице учестен пулс.

При такива признаци трябва непременно да потърсите медицинска помощ.

Статията е базирана на книгата “Дали всичко е наред” на Д-р Никола Клун, издателство “ЕРА”

Comments are closed.