Гръбначни изкривявания при деца – симптоми, видове и причини за появата им

гръбнчни изкривявания при деца
Илюстрация: sportmed.bg

Неправилната стойка при малчуганите, особено в училищна възраст, е все по-често срещан проблем. Кога обаче говорим за гръбначни изкривявания, какви видове биват и има ли симптоми, които да ни подскажат, че е време да обърнем по-сериозно внимание на своя син или дъщеря?

Добре е да знаем, че „правилна стойка“  не означава непременно “прав гръб”. Нормалната и здрава костна структура при децата трябва да има т. нар “физиологични криви ” или S образна извивка. Две от тях детето има още при раждането си, другите две се формират едва след прохождането. Когато обаче тази S образна извивка е прекалено голяма или гръбначният стълб има градусово изменение наляво или надясно, може да се касае за проблем (виж илюстрацията по-горе).

Не редки са случаите, при които нарушаване в правилната стойка на детето настъпват не от слабост на мускулатурата, а от спадане на сводът на стъпалото.

Придобити гръбначни изкривявания

Придобитите гръбначни изкривявания като “сколиоза”, “кифоза” и др. да се открива след 4- 5 годишна възраст, когато детето вече е проходило напълно самостоятелно и мускулатурата на гръбнака започва да укрепва.

Вродени гръбначни изкривявания

Едно гръбначно изкривяване може да е вродено – детето се ражда с изкривяване и бива диагностицирано на момента или вторично – във всички останали случаи, когато изкривяването е придобито след раждането .

Всяко придобито изкривяване винаги започва от нарушаване в мускулното равновесие: мускулатурата се развива или натоварва несиметрично, в резултат на това се променя правилната костна структура или на кратко се получава функционална сколиоза.

Видове гръбначни изкривявания

Съществуват 3 основни вида гръбначни изкривявания: сколиоза, кифоза и лордоза.

Сколиоза

Сколиозата е изкривяване на гръбначия стълб встрани. Това изкривяване може да е във вид на S (двойна кривина) или като дълго С (единична кривина). По често се засягат момичета. При сколизата гръбначният стълб има и промяна в структурата в ротиране (усукване). Това усукване води до промяна на позицията на ребрата и деформация на гръдния кош.

Причините за сколиозата все още не са изяснени. Изкривяването се открива обикновено след десет годишна възраст, като се приема, че процесът е започнал в по-ранна възраст. Въпреки че повечето случаи на сколиоза се откриват в училищна възраст, процесът на изкривяване на гръбнака може да се наблюдава и по-рано.

При сколиозата се различават следните клинични типове:

1. Според развитието в дадена равнина – сколиози и кифосколиози;

2. Според посоката на изкривяването – леви и десни;

3. Според фазата на изкривяването – активни, активно-пасивни и пасивни;

4. Според степента на изкривяването:

  • Първа степен – изкривяване с малко странично отклонение, лека контрактура, липса на промени във формата на прешлените. В изкривяването – липса на компенсаторна крива или компенсаторното изкривяване е слабо изразено.
  • Втора степен – изкривяване със средно странично отклонение, оформена контрактура, незначителна деформация на прешлените и поддаващо се на корекция компенсаторно изкривяване.
  • Трета степен – изкривяване и гърбица с голямо странично отклонение, силна контрактура, значителна деформация в прешлените на основното изкривяване. Частично поддаваща се на корекция или неподатливи компенсаторни криви.

Кифоза

Кифозата представлява анормално изкривяване на гръбначния стълб (изгърбване). То включва обикновено гръдните прешлени и се среща най-често при възрастните хора, особено при жените и децата.

Лордоза

Лордозата се характеризира с прекомерно издаване, “хлътване” на лумбалните прешлени. Състоянието на лордоза може да се влоши и поради слаби коремни мускули.

Причините за появата им са:

– Неправилна стойка.

– Слаба мускулатура на тялото, поява на мускулен дисбаланс между гръбна и коремна мускулатура основно:

– Неправилно натоварване при спортни занимания.

– Костни и нервно-мускулни заболявания.

– Вродени деформации на структурата на прешлените и др.

Лечение:

-Боуен терапия

-рехабилитация / изправителна гимнастика/

-операционно лечение

– Корсетолечение

Симптоми на гръбначните изкривявания при децата, за които да следим:

Ако забележите един или повече от тези симптоми, непременно се консултирайте със специалист. Колкото по-рано се диагностицира неправилната стойка, толкова по-лесно би могла да бъде коригирана:

  1. Несиметричност на тялото по време на ходене или в изправено положение: Ако забележите, че детето ви има несиметрична позиция на раменете, бедрата или кръста, това може да бъде индикация за гръбначно изкривяване. Поставете го пред огледало и внимателно наблюдавайте позата му.
  2. Асиметрични лопатки: Внимателно погледнете лопатките на детето ви, докато стои с опуснати ръце. Ако едната лопатка изглежда повдигната или отместена спрямо другата, може да има проблем с гръбначния му стълб.
  3. Неравни бедра или рамена: Ако забележите значителни разлики в дължината на бедрата или рамената, това може да бъде признак за съществено гръбначно изкривяване.
  4. Промени в позата при сядане: Обърнете внимание на това как седи детето ви. Ако постоянно предпочита да седи наведено на една страна или с тялото повдигнато на една страна, е възможно да е налице гръбначно изкривяване.
  5. Болки в гърба или врата: Децата с гръбначни изкривявания често могат да изпитват болки в гърба или врата. Ако детето ви се оплаква от такива болки или проявява необичайна чувствителност в областта на гръбначния стълб, потърсете медицинска консултация.
  6. Неравен ханш или гърди: Ако забележите неравности в областта на ханша или гърдите на детето, това също би могло да е симптом за проблем с гръбначния му стълб.

Редовните проверки при педиатъра са от съществено значение за ранното откриване на проблеми с гръбначния стълб при децата. Педиатърът ще извърши основен преглед и ако се налага, ще отправи препоръка за специализиран преглед от ортопед или друг специалист.

 

Източници:
sanat.io
sportmed.bg
kidshealth.org

 

Коментарите са изключени.