11 начина да предпазим децата от грипа

Въпреки че няма възраст, в която да сме застраховани от грипната епидемия, често най-силно застрашени от настинка и грип са малките деца, чиято имунна система все още е незряла. Има ли какво да се направи, за да се намали риска от заразяване? Истината е, че в разгара на грипния сезон най-доброто лечение е… профилактиката. Ето какво може да включва тя:

1. Често миене на ръце със сапун и топла вода

Поддържането на добра хигиена на ръцете е водеща мярка за предпазване от грипа. Децата често не мият достатъчно усърдно ръцете си, затова – обърнете им внимание. Измиването трябва да става с обилно количество сапун и продължително търкане, както и с топла вода, преди и след всяко хранене, след прибиране от разходка и т.н.


2. Проветряване на помещението

Дори и навън да е студено е важно да има обръщане на въздуха, в който детето и играе и спи, той не бива да е застоял, тъй като това дава възможност на вирусите да се разпространяват. Проветрявайте по няколко минути на всеки 2 часа.

3. Прием на достатъчно вода

Детето трябва да приема достатъчно течности, по възможност – вода. Най-добре е тя да е изворна и с ниска минерализация. Водата помага на лимфата да се пречисти и по този начин да поддържа имунитета в добро състояние и да се справи с патогенните организми. Вижте повече за нужните количества вода ТУК,

4. Достатъчно сън

Да, правилно прочетохте. Боледуването и имунната система имат пряка връзка с количестото сън. Детето трябва да си ляга преди 22 ч., да спи пълноценно и да редува игри и бодърстване (за по-малките). Така се отделят правилните нива на хормона кортизол, който при недоспиване се дисбалансира и това води до податливост към разболяване. Повече за нуждата от сън при децата прочетете ТУК.

5. Повече пресни плодове и зеленчуци

Заменете пастите, шоколадите, бонбоните и вафлите с пресни плодове и зеленчуци, ако искате детето ви да не стане жертва на грипа. Така имунната система ще е по-устойчива, тъй като тялото си набавя достатъчно витамини, минерали и ензими.

7. Избягване на места, в които се струпват много хора

Колкото и трудно да е, с оглед на факта, че повечето деца посещават ясла, градина или училище, когато е възможно, избягвайте местата, в които се струпват много хора (молове, градски транспорт, детски кътове).

8. Използвайте естествени средства срещу грип – черен бъз, прополис, ехинацея, сребърна вода, чесън

Наричат чесъна най-добрата противогрипна ваксина и той е с доказани качества в това отношение. Ако обаче детето не иска да го консумира в храната, заложете на някои ефикасни средства като пчелен клей (прополис) под формата на клеева тинктура, черен бъз, коластра, сребърна вода.

9. Движение, игри навън и спорт

Застояването през зимните месеци често води до отслабване на имунната система. Уверете се, че детето има достатъчно количество дневна физическа активност, игри навън, спорт и движение.

10. Поддържайте добра влажност на въздуха и подходяща температура в помещението

Въздухът в стаята не трябва да бъде сух, нито много влажен. Най-добре е относителната влажност да бъде между 30% и 60%. Не претопляйте помещението, в което детето спи, оптималната температура по време на сън е между 18 и 20 градуса, през останалото време – с 2-3 градуса по-висока.

11. Правете промивки на носната лигавица и почиствайте очите

Най-честият вход на инфекциите е носът. Ето защо, профилактично впръсквайте солена вода или спрей с москаа сол в нослето на детето. Хигиената на очите също е важна. С помощта на памук и сребърна вода почиствайте очите всяка вечер преди лягане.

 

Вижте още:

Универсално естествено лекарство против настинка, грип и отслабен имунитет

Как да се предпазим от грипа?

11 признака, чрез които да различим настинката от грипа

10 народни рецепти при упорита хрема