Пчелен клей (прополис) – за силна имунна система и по-здрави деца

Пчелен клей (прополис)природни имуностимуланти, пчелен клей, прополис, клеева тинктура, списание родител, родител.бг
Ако трябва да посочим естествен имуностимулант, който да оглави класацията, то това определено е пчелният клей, наричан още прополис. Природата понякога е толкова изобретателна, че може да задмине дори и най-добрата фармацефтична компания.
Пчелният клей се образува по кошерите на пчелите и  представлява налеп, чрез който те се защитават от вредни микроорганизми. Прополисът е мощен естествен антибиотик и съдържа над 70 активни вещества, има противогрипно и антивирусно действие, облекчава болката и възпалението.
За да се извлекат активните вещества на този природен имуностимулант, е най-добре той да се консумира под формата на тинктура. Клеевата тинктура можете да намерите в почти всяка аптека или да си я приготвите у дома. За целта използвайте следната рецепта: вземете пръчица чист пчелен клей (30 грама) и го поставете във фризера, за да втвърди. След 6-7 часа го извадете и го счукайте на ситно. Разтворете го в 100 мл 95-градусов спирт. Всичко това се поставя в тъмно шише в хладилника, като в продължение на една седмица всеки ден се разбърква до получаването на клеева тинктура.
Приемайте по 25 капки (за възрастен) разтворени в 50 мл. вода всяка сутрин на гладно. За деца дозата се определя според възрастта и килограмите. Едно 4 годишно дете например може да приема по 10-на капки в 50 мл. вода.