Ниският ръст на детето може да бъде симптом за здравословен проблем

Ниският ръст на децата може да е съвсем нормално явление, но може да е и симптом на здравословен проблем не само в ендокринната система, но и във всички други системи в организма. Това заяви в интервю за НДТ д-р Росица Стойчева, детски ендокринолог в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна по повод кампанията за безплатни прегледи и замервания на деца.

“Когато едно дете е по-ниско от своите връстници, последно в редицата по физическо, в голяма част от случаите говорим за особеност на самото дете и това не е проблем. Понякога обаче се касае за наличието на хронично заболяване”, споделя д-р Стойчева. Според нея, когато един орган страда дълго време, се стига до по-нисък ръст.  Приложението на някои медикаменти като кортикостероиди например, също са причина за забавен растеж. Други причини могат да бъдат непоносимост към определена храна, дефицит на растежен хормон, понижена функция на щитовидната жлеза, наличие на повече кортизол в организма, наличието на различни синдроми и други, допълва тя.

Според д-р Стойчева, ако е налице здравословен проблем, за да достигне своя потенциален ръст, детето е удачно още от 2 до 7 годишна възраст да се лекува.

Обикновено децата се развиват на ръст, определен от родителския ген. Но има случаи, в които зад ниския ръст на родител, също се крие непроследено заболяване. Затова е добре да се консултираме със специалист, съветва ендкринологът.

Искам да обърна внимание и на онези случаи, в които децата израстват по-бързо от своите връстници. Тогава най-често говорим за преждевременен пубертет, за което също трябва да се потърсят причините. Защото след бурното израстване, тези деца спират изведнъж растежа си и отново изостават от нормите. По-често това се среща при момичетата. Преждевременният пубертет вече има безплатно лечение, поето от НЗОК”, допълва Стойчева.

По думите й, когато децата са малки, родителите са по-мотивирани да извършват редовните им замервания, но с годините тази практика става все по-рядка. Добре е обаче това проследяване да продължи и да се правят регулярни профилактични прегледи, съветва специалистът.

 

Вижте още:

Таблица за нормите в ръста при деца от 0 до 3 години

Норми в кръвното налягане и сърдечния ритъм при деца от 0 до 12 г. (ТАБЛИЦА)

Как да изберем подходящ спорт за детето?

8 упражнения за изправяне на гръбначния стълб

 

 

Comments are closed.