Пречистване и по-добър имунитет чрез… пиене на вода

дете нужда от вода колко да пие

Всички знаем, че водата е от жизнено значение и че трябва да консумираме достатъчно от нея всеки ден. Но има и някои много важни основания да пием вода в по-големи количества и това да се превърне в полезен навик.

Повечето от нас живеят под постоянен стрес, не се хранят редовно и менюто им не включва достатъчно полезни вещества. Всичко това води до натрупване на токсини в организма, до хронична умора, отслабен имунитет и преждевременно стареене. Какво да направим?


Разбира се – най-важното е да се опитаме да променим начина си на живот, но това не винаги е възможно. Тук на помощ идва нещо съвсем лесно – пиенето на вода. Ето някои прости правила, свързани с нейната консумация, които биха ни помогнали да сведем до минимум негативния ефект от стреса и токсините върху нашето тяло.

Заменете висококалоричните напитки и газираните безалкохолни с вода

Помогнете на тялото си да се освободи от всичко, от което няма нужда, като пиете голямо количество течности на ден. Но под течности не се има предвид единствено газирани безалкохолни, кафе или други подсладени напитки. Те съдържат допълнителни калории и не спомагат за очистването на организма както водата.

Превърнете пиенето на вода в полезен навик

Много хора казват: „Нямам навик да пия вода, предпочитам други напитки”. Да, всичко е въпрос на навик и колкото по-рано научим тялото си да приема вода в нужните количества, толкова по-добре. Ако сте у дома или в офиса, дръжте до себе си чаша или бутилка вода. Пийте я на малки глътки през целия ден и нека това стане един полезен навик.

Вместо с кафе, започнете деня си с чаша топла вода

Ако все още не сте прилагали метода за детоксикация чрез пиене на топла вода на гладно рано сутрин, време е да опитате. Тази простичка процедура е доказала своята полза като начин за пречистване от вредните вещества, за подобряване на имунната система и за очистване на стомаха. Имайте предвид, че водата не трябва да е гореща, а топла. Не я пийте на екс, а бавно, на малки глътки. Ако предпочитате може да прибавите към нея няколко капки лимон, за да обогатите вкуса.

Помогнете на имунната си система срещу вирусни и бактериални инфекции

Състоянието на нашата имунна система зависи от много фактори и един от тях е добрата хидратация на тялото ни. За да се пречиства лимфата, която има водеща роля при неутрализирането на нахлуващи вируси и бактерии, е нужно да осигурим на тялото си повече течности. Ако количеството вода, което приемаме всеки ден, е недостатъчно, шансът да станем жертви на вирусни и бактериални инфекции се увеличава.

Количествата са от значение – колко вода да пием?

Правилото гласи, че необходимото количество вода на ден е 30 мл. на всеки килограм телесно тегло. Това означава, че например една 50 килограмова жена трябва да изпива поне по 1,5 л. вода дневно, а един 84 килограмов мъж – 2,5 л. на ден. Важно е обаче изпитото дневно количество да бъде разпределено равномерно. Не чакайте момента, в който да почувствате жажда, тъй като това е признак, че тялото вече е започнало да се дехидратира.