9 признака, че детето ви притежава музикален талант

дете музикални заложби

Много родители се питат „Има ли детето ми музикални заложби?“ и кои са признаците, че то има талант, свързан с музиката?
Истината е, че музикалният талант е нещо вродено, но нещо, което трябва да се развива с течение на времето. Съществуват и някои индикации, които децата проявяват от съвсем мънички и които да ни насочат. Ако повечето от тези 11 неща се отнасят за вашия син или дъщеря, то би било добре да говорите с музикален професионалист или да потърсете музикален курс във вашия район (стига, разбира се, детето ви да има желание за това).

#1 Детето реагира на музиката още от съвсем малко

Един от ключовите показатели за музикалния талант при малките деца е как те реагират на музиката с телата си. Хлапетата с вроден музикален талант усещат всички елементи на музиката съвсем естествено. Те все още нямат вокални или технически умения да пеят или свирят на музикални инструменти, за да демонстрират това, но го показват чрез движенията на тялото си.

Наблюдавайте вашето дете за следните неща, свързани с музиката: 
  • Как се движи?
  • Съответстват ли движенията му на ритъма?
  • Следват ли неговите движения мелодичния контур на песента?

Ако отговорът е „да“, това е добър знак за наличието на музикалния талант. 


#2 Детето реагира на „добро“ и „лошо“ звучене

Добър индикатор за наличието на музикални заложби е това как децата реагират на т. нар. „добри“ и „лоши“ мелодии. Можете да му пуснете изпълнение, в което се пее фалшиво или пък мелодия, която е изсвирена неправилно. Децата с музикален слух ще забележат дори и малко несъответствие в тоналността, начина на свирене или пеене.

#3 Детето има добър усет към ритъма и имитира звуци

Ако детето ви е един малък „барабанист“ и с лекота успява да хване ритъма на дадена мелодия, удряйки по масата с ръце или тропайки с молив, това е добра индикация, че има чувство за ритъм. Друг важен признак в тази посока е умението за имитация на познати звуци, за пляскане с ръце в ритъм и т.н.

#4 Лесно разпознава песни или мелодии

Едно музикално надарено дете ще може да разпознае дадена песен или мелодия, дори и ако чуе само малка част от нея. Интересен факт е, че това се отнася и за бързо разпознаване на гласове (например – при разговор по телефона).

За да проверите тази хипотеза, пуснете на детето кратка част от позната за него песен и вижте как ще реагира. Разбира се, това умение се развива с течение на времето, но наличието му при малки деца е един от признаците, че имат вроден талант, свързан с музиката.

#5 Детето ви може изсвири кратка мелодии „по слух“

Има деца, които никога не свирили на музикален инструмент, но, хващайки детското пиано, са способни да възпроизведат кратка мелодия само чрез вроден музикален слух. Така че – ако чуете детето ви да си свири „Мила моя мамо“, без никой да го е учил на това, това е ясен признак, че детето ви има потенциал, свързан с музиката.

#6 Лесно улавя тоналността при пеене

Припява ли си детето ви често, дори докато си играе? И когато го прави – във вярната тоналност ли пее? Ако е така, това е признак, че има усет към музиката, особено по отношение на пеенето. При някои деца тази музикалност е съчетана и с голяма доза артистичност, което е още по-голямо доказателство, че сцената и изявата пред публика ги влече.

#7 Повишен емоционален отговор към музиката

Реагира ли емоционално вашето дете на дадено изпълнение? Реакциите могат да са свързани с бурна радост, както и с чувство на тъга, особено ако сте му пуснали някоя тъжна балада. Тази емоционалност не винаги сама по себе си е признак за музикалност, но съчетана с останалите фактори, може да означава, че в дома ви расте истинска творческа натура.

#8 Детето расте в семейството на музиканти

Това не е признак, който ще „видите“, но можете да го потърсите. Музикалният талант в естествената си форма има силна връзка с генетиката, която може да идва от родителите, но и да се предаде през поколение (от баба и дядо). Ако детето произхожда от семейство на музиканти, има много по-голям шанс то да бъде талантливо в тази сфера. Това, разбира се, не винаги е факт, тъй като науката, свързана с гените, не е математика.

#9 Детето проявява устойчив интерес към музиката

Има деца, които просто обожават музиката, във всичките й форми и проявления. Това не винаги означава, че самите те са талантливи в този аспект, но определено е повод да се замислите.

Имайте предвид, че малките деца имат ограничена възможност да насочват вниманието си само в едно нещо и трудно се съсредоточават . Но тези с музикална дарба често избират игри, свързани музикални инструменти музиката, не им омръзва да слушат по-дълги парчета и дори искат да ги слушат повторно.  Децата от всички възрасти и видове обичат музиката, но тези с музикален потенциал са в състояние да се съсредоточат върху това занимание  за изненадващо дълги периоди от време.

И още…

Най -добрият начин да разберете дали детето ви има музикален талант е комбинация от следното:

  • Потърсете някой от 9-те признака, описани по-горе
  • Консултирайте се с професионален музикант
  • Наблюдавайте поведението на детето в отговор на музиката
  • Говорете с детето си за музика и разберете дали има желание да го запишете на музикален курс

Имайте предвид, че желанието на детето да се занимава с музика не винаги кореспондира на неговия талант. Въпреки това – не го спирайте и не секвайте порива му. В същото време, бъдете честни и обективни по деликатен начин, за да не нараните чувствата на вашия малчуган.

Обратната хипотеза също е възможна – едно талантливо дете да има желание да се развива в съвсем друга посока, различна от музикалната. В този случай – не принуждавайте своя син или дъщеря да правят нещо, което те не искат. Защото смисълът на музиката, както и на което и да е изкуство, е то да носи удоволствие, а не да се случва по принуда или защото това е била детската мечта на мама или татко.