5 важни практически съвета към бащите

баща дете семейство

Ролята на бащата в семейството е не по-малко важна и значима за децата от тази на майката и днес все повече хора са наясно с този факт. Семействата, в които татковците присъстват и се включват пълноценно и в грижите, и във възпитанието на децата, се различават от тези, в които мъжката фигура липсва или често отсъства. Ето защо майките не бива да бъдат оставяни сами в ролята на единствен родител, а отговорността трябва да бъде поделена.

Какво да направят бащите, за да участват наравно с половинките си в живота на децата?

Вижте съветите на австралийския семеен терапевт и автор на книги за отглеждането на деца и изкуството да бъдем родители Стив Бидълф, включени в книгата му „Как се възпитават момчета“:

  1. Включете се в грижите за децата още от раждането

Проявявайте интерес към детето още по време на бременността, споделяйте надеждите си за него, присъствайте на раждането. Включете се в грижите за бебето от самото начало. Това е решаващо време за изграждане на връзката ви с него – тези грижи ви настройват различно и променят житейските ви приоритети.

Бащи, които участват активно в грижите за бебетата, започват да се очароват и много добре да се синхронизират – нарича се „погълнатост“. Мъжете могат да се специализират в приспиване на събудилото се посред нощ бебе – да го разхождат на ръце, да го люлеят, тихичко да му пеят или да го успокояват по какъвто и да е друг начин, който действа. Не се примирявайте, ако сте непохватен с детето – не се отказвайте, потърсете подкрепа и съвет от майката и от други опитни приятели. И се гордейте с уменията си.

Дори ако имате кариера, която изисква много от вас, използвайте уикендите, за да се потопите в света на детето си. След като то навърши 2 годинки, предложете на половинката си да ви остави сам със своя малчуган за известно време през деня.

  1. Отделяйте време на вашите хлапета

Всъщност от отделеното време за детето зависи много. За татковците едно нещо е от изключително значение: ако постоянно работите, по 55 или 60 часа в седмицата, включително и с командировките, просто няма да се справите като баща. Децата ви, особено момчетата, ще имат проблеми в живота и това ще бъде заради тази липса.

Бащите трябва да се прибират вкъщи навреме, за да играят и да се смеят с децата си. Корпоративният живот, както и малкият бизнес, могат да бъдат врагове на семейството. Но колко бащи стигат до извода, че е по-добре да приемат по-малък доход и да прекарват повече време с близките си? И дали когато ви предложат „повишение“, свързано с работа до по-късно и с повече вечери извън дома, ще се замислите дали да не кажете на шефа си: „Съжалявам, но децата ми са на първо място“?

  1. Демонстрирайте чувствата си

Прегръдките, докосването и игрите, включващи гъделичкане и боричкане, могат да продължат чак докато детето порасне. Правете и по-кротки неща – на децата им е приятно и тихо да им разказвате приказки, да седят заедно с вас, да пеете или да слушате музика заедно. Казвайте им колко са страхотни, добри, креативни и интелигентни.

Ако вашите родители не са демонстрирали чувствата си, вие ще трябва да се научите. В тази връзка, някои мъже се страхуват, че ако прегръщат синовете си, ще ги направят „женчовци“. Но това няма да стане, всъщност може би дори е вярно точно обратното. Не се страхувайте да изразите обичта към децата си – това е изключително важно и за тях, и за вас.

  1. Отпуснете се, не бъдете баща по задължение

Радвайте се на вашите малчугани. Времето, отделено им с чувство за вина и по задължение, със сигурност няма да бъде прекарано пълноценно. Експериментирайте, за да откриете нещата, които и вие, и децата харесвате.

Не подлагайте хлапетата на „натиск за постижения“, но настоявайте да помагат вкъщи. Ограничете ги до един или най-много два спорта или други занимания, за да имат свободно време. Освободете собственото си време, прекарвано в тичане напред-назад, и го посветете на разходки, игри и разговори. Избягвайте прекалената конкуренция във всяко занимание, излизаща извън рамките на забавлението. През цялото време учете децата си на всичко, което знаете.

  1. Участвайте в дисциплинирането, не само в забавленията

Някои съвременни бащи са само лековати, „забавни“ татковци, които оставят всичко по-тежко на половинките си. Не бъдете такъв татко. Участвайте във вземането на решения, следете писането на домашните и изпълнението на задълженията в дома.

Изработете си начини за дисциплиниране, които да са спокойни, но твърди. Не удряйте децата си, въпреки че понякога при най-малките деца може да се налага да ги държите или да ги ограничавате физически. Настоявайте за уважение. Не бъдете просто едно от децата. Слушайте вашите малчугани и вземайте чувствата им под внимание.

Обсъждайте с половинката си общата картина – как се справяте като цяло или от какви промени има нужда. Родителството в екип може допълнително да обогати връзката ви.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg