Как майчинството може да помогне на професионалното развитие – съвети от практиката

майчинство курсове работа

Звучат ли ви думите „майчинство“ и „професионално развитие“ като напълно несъвместими?

Признавам си, че и аз смятах така преди да стана майка. С раждането на дъщеря ми, освен радост от новите неща, които ще правя, се уплаших от тези, които няма да мога. Замислих се и за нещата, които винаги съм искала да уча, но така и не намерих време. Това ме провокира да потърся възможности, които ме обогатяват и развиват и в същото време – не пречат да отглеждам детето си с любов и внимание.


Също като мен, голяма част от жените се страхуват, че в периода на отпуска за отглеждане на дете ще загубят своята конкурентоспособност и връщането им на работа ще е трудно или дори – невъзможно. Липсата на социална среда и контакти още повече засилват тези притеснения и често, поради страх или неувереност, подценяваме собствените си възможности.

Отглеждането на дете е трудна и поглъщаща време задача, но отделянето на няколко часа седмично за собственото ни развитие, може да направи майчинството не само най-щастливия, но и най-ползотворния период в живота. Това е най-подходящият момент да инвестираме в себе си.

За щастие днес възможностите за учене са по-достъпни от всякога. Ако преди са били необходими четири или пет години в университет за да се квалифицирате в определена област, с развитието на технологиите и достъпът до информация вече може да смените професията си или повишите квалификацията си и за една година.

В статията ви споделям три ключови умения, които може да придобиете, докато отглеждате детето си, и които са отправна точка за професионалното ви развитие.

  1. Нов език или надграждане на нивото на владеене на текущ

Владеенето на чужд език е едно от най-големите богатства на света и отваря много врати. Майчинството е отличен период да започнете да учите нов език или да подобрите знанията си по език, който вече владеете.

Голяма част от езиковите школи предлагат уроци в удобно време – след 18 часа  или през уикендите. Обикновено са необходими едно или две посещения седмично по около час и половина до два часа.

Ако нямате възможност да оставяте детето на таткото или друг близък за толкова време, опция е и онлайн обучението или обучение във виртуална класна стая. Този тип не се различава по-нищо от присъствения метод – бонус е, че учите от комфорта на дома си и в повечето случай цената на онлайн курс е по-ниска.

  1. Подобряване на компютърните умения

Добра компютърна грамотност е базово изискване в почти всяка обява за работа, но какво всъщност означава това? Компютърните умения на голяма част от хората се изразяват в търсене на информация в Google и работа с много малка част от капацитета на Word и Excel.

Овладяването до съвършенство дори само на основните програми от Офис пакет ви поставя в изключително конкурентна ситуация. Тези познания са необходими за повечето работни позиции и ще ви отворят нови възможности.

В международните обучителни платформи (като Coursera, Udemy и др.), може да намерите редица безплатни и платени курсове. Налични са обучителни видео уроци и в български сайтове за онлайн обучение.

  1. Придобиване на нови познания по copywriting, маркетинг или дизайн

С развитието на технологиите голяма част от професиите се развиват и адаптират. Ключови за настоящата ситуация на пазара на труда са умения, свързани със създаването и разпространението на съдържание в интернет пространството – copywriting, маркетинг или дизайн. Усвояването на едно от тези умения може да ви помогне не само да повишите квалификацията си, но и цялостно да смените професията.  Все повече бизнеси започват да отделят бюджет и внимание на онлайн присъствието си и тази ниша предстой да се развива.

Търсенето определя и предлагането и вече има голям избор на обучения областта на дигиталния маркетинг и дизайна.  Може да избирате между онлайн и присъствени курсове, на български или английски. Със сигурност ще откриете вариант, които отговаря на изискванията и графика ви.

Времето и парите вложени в образование и придобиване на нови умения са най-добре инвестираните ресурси и със сигурност се отплащат многократно. А майчинството не е спирка за кариерното развитие на жената, а отправна точка. Това е моментът, в който трябва да преосмислите до къде сте стигнали и накъде отивате. Няма да е лесно, ще се чудите дали има смисъл, ще имате много причини да спрете и една да продължите – вашето дете.

Автор: Теодора Рускова – Дарунска

Вижте още:

Как следродилната депресия ме направи по-добър родител – историята на една майка

Скъпи, майчинството не е ваканция

Благодарна съм за разхвърляния си дом!

Не съм идеална майка