Благодарна съм за разхвърляния си дом!

Често се боря с нереалистичното очакване домът ни винаги да е почистен и подреден. От една страна, когато вкъщи всичко е чисто и на мястото си, това много ме радва и някак ме успокоява. От друга страна – така се сещам, че невинаги успявам да приведа къщата в такъв добър вид и малко се ядосвам.


Домът ни е разхвърлян и аз много добре знам защо е така. Имам две малки деца, мъжът ми работи здраво, за да ни издържа, а аз честно казано се занимавам с неща, които нямат нищо общо с метлата и парцала.

В повечето случаи, когато ме нападнат такива мисли, си казвам, че просто съм в такъв период от живота си. Малко хаотичен, но пък толкова красив…

И когато се натъквам на някое кътче от дома ни, което ме подсеща колко е разхвърляно, вместо да се ядосвам, аз се опитвам да съм благодарна.

Благодарна съм за отпечатъците от малки ръчички по прозорците. Защото на това място децата ми са гледали навън и опознавали света около тях.

Благодарна съм за малките бучици пръст по килима. Защото те показват, че и днес на масата имаме пресни зеленчуци, които отглеждаме сами.

Благодарна съм за купищата пране, които покриват цялото легло. Защото любимите ми хора са били облечени с всичките тези дрехи по време на най-различни приключения.

Благодарна съм за малките топки от косми и прах в ъглите. Защото те ми напомнят за сладките ни кученца, които ни близват по лицата в знак на любов и се сгушват до нас през нощта.

Благодарна съм за неизмитите съдове в мивката, покрити с петна от доматен сос. Защото в тях сервирах вкусна вечеря за нашето малко семейство. И защото имаме щастието да се радваме на храна на масата и на детски смях около нея.

Благодарна съм за пастелите, разпилени по пода на всекидневната. Защото синът ми е творил с тях. И защото ми каза, че ако вярва в себе си, един ден ще стане художник.

Благодарна съм за праха на най-горните рафтове. Защото той се събира там заедно с всички хубави мигове и спомени, които споделяме в нашия дом.

Нашето семейство живее наистина и аз съм повече от благодарна за всяка бъркотия и безпорядък, които създаваме. Разбира се, нямаме намерение да се превръщаме в мърлячи, но понякога чистенето и подреждането могат да почакат. Защото вкъщи винаги ще има нещо за разтребване, но времето, прекарано със семейството ми, няма да се върне.

Автор: Шери Ветел
Превод и адаптация: Яна Атанасова

 

Вижте още:

10 закона на Мърфи за родители

Големите пакости на малките: 20 доказателства, че имате малко дете в дома си

Историята на една невероятна майка – или защо е важно да вярваме в децата си

Детето ти е отделен човек, спри да прехвърляш амбициите и комплексите си върху него!