Как да подсилим имунитета на децата си преди зимата?

8 стъпки за добро здраве и силна имунна система

Лятото се стопи, както сладолед на клечка в летен августовски ден. С наближаването на есента и зимата при повечето майки се появяват тревожни мисли, а именно как да се подготвят и справят с настинки, грип, кашлица и течащ нос. През студените месеци всички ние се струпваме в затворени пространства – молове, магазини, ресторанти, апартаменти, където си разпространяваме и обменяме микроби и вируси.  Изложени на голям риск са и децата, които посещават училища и детски градини. Многобройните взаимодействия между тях и покритите с лоши бактерии повърхности могат да създадат дисбаланс в организма. Затова е добре да се подготвим и да подсилим имунната система на малчуганите. Но как?

Да започнем оттам, че връщането в училища или детски градини след дълга ваканция причинява стрес на повечето деца. Можем да им помогнем и да създадем по-лесен преход, като ги върнем към режим на хранене, спане и други навици/рутини още преди първия учебен ден. От друга страна, за да подпомогнем имунна система, е хубаво да изпълним няколко важни стъпки и предпазни мерки:

1. Коремчетата на децата са много чувствителни

80% от детската имунна активност се случва в и около червата. Както знаем, храносмилателната ни система е дом на повече от 1000 вида добри и лоши бактерии. Добрите бактерии са естествени и постоянни помощници за здраве и са най-многобройната и значима част от флората на човешкото тяло. Когато в нея има нарушения, настъпва дисбаланс на целия организъм. Това е предпоставка за започване на болестотворни процеси. Последното проучване на Cochrane (английската неправителствена организация  за медицински проучвания) върху пробиотици показва, че те биха могли да помогнат за предотвратяване на настинка и грип при децата или да намалят периода на инфекцията. Други данни от 2015 г. потвърждава тази теза, добавяйки, че пробиотиците са безопасни за употреба при деца.

В същото време – захарните изделия, които са толкова обичани от децата, също могат да имат вредно въздействие върху бактериите на детската чревна микрофлора. Проучванията показват, че дневно меню с високо съдържание на мазнини и  захар може да намали броя на полезните щамове, като в същото време насърчи растежа на потенциално опасните микроорганизми. Ето защо пробиотиците, като LactoFlor Kids, са важно допълнение към ежедневнoто хранително меню, както в края на лятото, така и през цялата година.

Защо да изберете LactoFlor Kids?

В състава на пробиотика са подбрани само щамове лактобацили и бифидобактерии с пробиотични свойства и са подсилени с природни фибри- пребиотик (олигофруктоза). Приложени при малки деца, освен че помагат при конкретен проблем в стомашно-чревния тракт, те могат да способстват за формиране на здравословен състав от чревни бактерии и да поддържат траен баланс в храносмилателната система. Като природен регулатор на стомашно-чревния състав, пробиотикът е начин за борба с вируси и инфекции, облекчавайки техните симптоми – подуване на корема, колики, диария и др.

Освен като лечебно средство, LactoFlor Kids може да се използва при смяна на климат, вода и храна при пътувания, при антибиотично лечение, както и при смяна на сезоните с цел превенция и запазване на баланса в коремчето на най-малките и по-големи деца.

8 СТЪПКИ, С КОИТО ЗА ДА ИЗБЕГНЕМ БОЛЕСТИ И ДА ПОДСИЛИМ ОРГАНИЗМА НА ДЕЦАТА:

1.      Слагайте децата си навреме по леглата. Добрият сън спомага за растежа, за баланс на имунната система, както и е важна за психическата и физическа почивка за малчуганите

2.      Чисти храни и балансирано меню – осигурете на детето си разнообразие от плодове и зеленчуци, бобови и зърнени храни, белтъчини и полезни въглехидрати.  Намалете тези със съдържание на трансмазнини, тестените и захарните изделия

3.      Витамин D e важен модулатор на имунната система. Хубаво е да даваме допълнително на децата, защото набавянето му чрез слънчевите лъчи през зимата е ограничено

4.      Витамин С, пчелен клей, черен бъз, ехинацея – можете да заложите на тях като натурални добавки за добро здраве

5.      Извеждайте всеки ден децата навън, независимо от времето. Освен че децата дишат чист въздух, това допринася и за каляването на организма

6.      Бъдете активни – намерете начин да не се застоявате в затворени пространства, а да включите движението във вашето ежедневие и в това на децата си. Движението е здраве!

7.      Децата трябва да мият ръцете си често

8.      Пробиотик – давайки добри бактерии във вид на добавки, ние може да сме сигурни, че нашето дете си е набавило нужното количеството от тях

Като родители искаме да направим всичко възможно, за да гарантираме, че нашите деца имат възможно най-малко дни в годината, в които да са болни.  Независимо от усилията ни обаче не винаги ще успяваме да предотвратим някоя настинка или „градинска“ хрема. Ето защо е добре да се погрижим за добрите хигиенни навици, режим, включващ пълноценен сън, храна и движение, да даваме натурални добавки на децата си, които подпомагат имунната система и така ще можем да сме сигурни, че каквото е зависело от нас, сме го направили.