Жълтеница при бебето и детето

Какво представлява жълтеницата в бебешка и детска възраст и как се лекува?

Жълтеницата не е заболяване само по себе си, а резултат от друго нарушение в организма (обикновено в черния дроб), което води до жълтеникавия вид на кожата и склерите (бялото на очите). Това е сериозно състояние и изисква задължително консултация с лекар, за да се установи и лекува действителната причина за жълтеницата. За да се постави диагноза в повечето случаи се правят кръвни изследвания. Състоянието е често срещано при новородените бебета, особено при недоносените, тъй като незрелият им черен дроб не се справя с бързото разрушаване на червените кръвни телца през първите седмици от живота. Обиновено е достатъчна светлинна терапия (силна ултравиолетова лампа).


Симптоми на жълтеница:

  • Пожълтяване на бялото на очите
  • Пожълтяване на кожата
  • Потъмняване на урината

Жълтеницата винаги е признак за по-значим проблем в организма и в никакъв случай не бива да се пренебрегва. Целта на лечението е да се изолира и отстрани действителната причина за състоянието.

Жълтеница при новородени бебета

Над 60% от новородените бебчета развиват жълтеница през първата седмица от живота си. Тази „физиологична жълтеница“ обикновено се развива от лицето към стъпалата и отминава от само себе си за 7 до 10 дни. Излагането на бебето на светлина (например – голо до прозорец, като внимателно следите температурата в помещението) помага за излекуването на жълтеницата. Честото кърмене или хранене с адаптирано мляко и преварената вода между храненията помага за изхвърлянето на излишния билирубин с изпражненията и урината. Кърмените бебета понякога развиват „кърмаческа жълтеница“ през първата седмица от живота си, която също обикновено отшумява сама.

Редки, но опасни причини за жълтеницата при новородените могат да бъдат тежка хемолитична болест, някои инфекции и аномалии в свързването на билирубина. В тези случаи се налага медицинско лечение. Ето защо, заведете детето на лекар при първите признаци на жълтеница, за да се установи причината, вида и степента й. Съществува риск при много високи нива на билирубин да настъпи увреждане на мозъка, наречено кериктер. лекарят може само да наблюдава бебето и да ви посъветва да го храните често, Може да препоръча и фитотерапия, при която бебето се поставя под специална лампа за най-малко 12 часа дневно. Това почти винаги помага и резултатът е видим в рамките на два дни. В определени случаи и ако билирубинът е твърде висок, се назначава кръвопреливане.

Жълтеница при деца

Жълтеницата в детството обикновено е свързана с чернодробни проблеми. Те могат да са от различно естество – понякога с усложнение и затова е необходимо да се консултирате с медицински спеицалист. Леченето зависи от конкретните причинители и освен фитотерапия, включва и коригиране на нарушената функция на черния дроб.

Съвет: храненето при жълтеница е важно

При децата водата, готвеният спанак, целината, шаранът, тиквата, насърчават уринирането, което помага при лечението на жълтеница.

Към конвенционалното лечение можете да добавите и някои билки, които да ускорят преодоляването на болестта, но задължително се консултирайте с лекаря. Билколечението е подходящо при по-големи деца, но не и при бебета. При жълтеница, произтичаща от проблеми с жлъчния мехур и жлъчните канали, могат да се използват 2 типа билки: холеретици и холаготи.

Холеретиците са растения, провокиращи чернодробните клетки да произвеждат повече жлъчка., а холагогите спомагат са отделянето на вече образуваната жлъчна течност. И двете категории повишават количеството жлъчка (жлъчен сок), необходимо за пречистването на жлъчните канали и жлъчния мехур.

Холеретици: корен от глухарче, корен от Калвър,

Холагоги: куркума, сладък корен, артишок, змийско мляко

Ако бъдат предписани, давайте билките 20-30 минути преди хранене и то ако детето не страда от запек. Увеличаването на жлъчния сок трябва да е последвано от редовно изхождане, за да се изхвърля своевременно от организма, а не да остава в него и да допринася за услилването на жълтеницата.

В статията са използвани материали от книгата „Наръчник по алтернативна медицина: Деца“,
предоставена с любезното съдействие на издателство „Кибеа“

Вижте още:

8 любопитни факта, свързани с бебешката кожа

Бебешка кел (млечни корички, крусти) – какво представляват и как да се справим

Шарката – какви са симптомите и как протича (ТАБЛИЦА)

Защо НЕ трябва да отлагаме приучаването на детето към гърне