До всички бащи: Как да помогнем на половинката си, когато ни се роди бебе?

Когато бебето се появи на бял свят, много от бащите се чувстват несигурни за това какво могат да направят, за да помогнат на новата майка. Струва им се, че сякаш всичко, от което се нуждае мъничето, е мама. А когато и самата мама не е казала или показала от какво тя има нужда и как той, бащата на бебето, може да се включи в грижите за него, ситуацията за мъжа става още по-трудна.

В действителност има много неща, които мъжът може да направи, когато майката и новороденото бебенце се приберат вкъщи след раждането. Някои от дейностите са свързани с физическа помощ, но не бива да се подценява и емоционалната подкрепа. Защото именно тази подкрепа ще накара жената да почувства, че в отглеждането на детето има отговорен и ангажиран партньор до себе си още от първите мигове на живота на малкото човече.

Как мъжът може да помогне на току-що родилата си половинка?

Казвайте й, че я обичате.

Казвайте й, че се справя страхотно. Много млади майки се съмняват в себе си и се питат дали се справят добре с новата си роля. Окуражавайте своята половинка и й повтаряйте колко добра майка е.

Казвайте й, че се гордеете с нея.

Изслушвайте я. Жизненоважно е да бъдете добър слушател, защото ако жената чувства, че няма кой да я изслушва, това може да влоши нормалните следродилни състояния като тъга или депресия, в които изпадат понякога новите майки.

Бъдете търпелив и не се отнасяйте твърде критично към нея. Не забравяйте, че вашата половинка току-що е родила, тялото й се възстановява, хормоните й се променят, като се прибавят постоянното недоспиване и стресът от промяната при появата на бебето – представете си през какво преминава тя в момента. Нормално е да я виждате разплакана или твърде емоционална. Когато това се случва, просто бъдете до нея, за да я успокоите и да има рамо, на което да поплаче.

Уверете се, че се храни добре (това е важно за кърменето) и й помагайте в приготвянето на храната. Можете да й направите сандвич за закуска или нещо друго, което става бързо, преди да тръгнете за работа сутрин. Можете също така да поръчате или вземете храна за вкъщи, за да й спестите готвенето.

Осигурете й време да си вземе дълъг душ или релаксираща вана, без да се притеснява, че бебето плаче. Можете например да изведете бебето на разходка на чист въздух. Така, дори и то да се разплаче, тя няма да го чуе и да се втурне от банята да го успокоява.

Осигурете й време за шопинг, фризьор, маникюр или козметична процедура. Така тя ще може да се почувства отново красива и да възвърне предишното си аз на привлекателна и елегантна жена.

Не обръщайте внимание на това, че домът е по-разхвърлян от обикновено. Помогнете с разтребването, доколкото можете.

Не насилвайте интимността между вас. Жена ви току-що е родила и тялото й все още се възстановява от това голямо събитие. Скоро интимните моменти ще се върнат, но ако я притискате, това може да я отблъсне и обърка.  

Купете й цветя или подарък без повод – това ще я зарадва.

Как бащата може да помогне с бебето?

Научете се да къпете бебето и да му сменяте пелените. За майките е от голяма помощ, когато бащите поемат част от задълженията. Освен това, ако поемете дадена дейност около бебето изцяло и я вършите всеки ден, това от една страна ще повлияе добре на създаването на връзка между вас и малкото човече, а от друга – ще даде на вашата половинка малко време за нея самата.

Поемете някои от храненията. Например нощното хранене, ако бебето е на адаптирано мляко или има изцедена кърма. А ако майката трябва да го кърми, може просто да й го занесете в леглото, за да не става. Можете също така да нахраните малкото човече, преди да тръгнете за работа, за да оставите половинката си да поспи.

Когато бебето плаче, опитайте се вие да го успокоите, за да оставите жена си малко да си почине и за да не я напряга фактът, че винаги тя трябва да взима бебето, когато е разстроено.

Извеждайте бебето на разходка, за да осигурите малко спокойствие на майка му.

Ако имате други деца, помагайте в грижите за тях, за да може мама да се адаптира по-лесно към новите условия в семейството, които се променят с идването на новороденото бебе. Имайте предвид, че и по-големите деца ще имат нужда от вашето внимание, за да не се чувстват пренебрегвани и изместени от най-малкия член на семейството.

Как бащата може да помогне вкъщи?

Помагайте с почистването на дома – всички стаи, както и банята и тоалетната.

Помагайте с прането и простирането – това ще бъде от голяма полза, защото с новородено бебе понякога пералнята трябва да се пуска по няколко пъти на ден.

Помагайте с готвенето и сервирането – дори и да не сте отявлен готвач, може да опитате вие да приготвите вечерята или да направите закуска сутрин.

Поемете някои задачи, които преди раждането е вършила жена ви – например плащането на сметки, пазаруването, вземането на по-големите деца от детската градина или от училище.

И вместо заключение:

Когато бебето се появи е много важно мъжете да съумеят да подкрепят своите половинки и да ги накарат да почувстват, че не трябва да се справят с всичко сами. Това ще бъде безценно и ще окаже положително влияние и върху майката, и върху новороденото бебе, и върху цялото семейство. Така всички ще бъдат по-спокойни и по-бързо и лесно ще свикнат с новите роли, които животът им е поднесъл.

Автор: Нина Спиърс
Превод и адаптация: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

5 неща, които децата наследяват от бащите си

Децата се нуждаят от грижовен и отдаден татко – или каква е ролята на бащата в семейството

Как един баща припомни на мъжете, че е важно да уважават майките на своите деца

Баща изчисли колко струва трудът на съпругата му и се превърна в интернет сензация