С бебе в самолета – наръчник за оцеляване

Ако ви предстои пътуване със самолет с бебе, то тази статия е за вас. Как да направим времето в самолета по-лесно за бебето, самите нас, а и за всички останали пътници? Ще може ли нашият мъник да издържи полета, без да се изнерви и да плаче безутешно? От Business Insider, цитирани от Expert.bg дават доста полезни съвети относно това как да направим пътуването със самолет с бебе или малко дете по-лесно:

1. Резервирайте полет, който да е в обичайното време за спане на бебето

Идеалният сценарий ще е бебето да спи през цялото време. Затова организирайте пътуването си така, че да съвпадне с обичайните часове за сън.


2. Изберете стратегически и удобни места

Деца под 2 г. могат да летят безплатно, ако седят в скута на родител. Но ако можете да си го позволите, купете отделно място. При някои авиокомпании местата могат да се избират. Заложете на тези, които предлагат повече пространство (по някои линии ще трябва да доплатите за тях).

3. Вземете със себе си кенгуру или слинг

Ще искате ръцете ви да са свободни, докато минавате през летището, за да можете да държите билетите или да вадите багажа при проверките, сложете бебето в кенгуру или слинг. Самото то ще е по-спокойно, а и вие ще можете да вършите повече неща. Може да вземете и бебешката седалка за кола и да я използвате в самолета.

4. Запасете се с допълнителни памперси, дрехи и т.н.

Никога не знаете какво ще ви потрябва, а на самолета няма откъде да го вземете. Затова се подгответе с по няколко екстра бройки. Ако децата ви са малко по-големи, опаковайте и играчки, книжки, въобще неща, които ще окупират вниманието им.

5. Дайте на бебето да смуче нещо по време на излитане и кацане

На детенцето ще му е най-тежко в тези два момента заради налягането и дискомфорта в ушите. Ще му помогне да смуче нещо, например биберон, гумена играчка или бутилка.

6. Бъдете любезни с останалите пътници

Някои родители се извиняват предварително за шума на останалите пътници. Това е мил жест, но не е задължителен. Ако бебето наистина плаче много, опитайте да запазите спокойствие и да го успокоите, доколкото можете, когато е позволено да се разкопчаят коланите, разходете се с него по пътеката и самите вие запазете спокойствие, за да може и то да се успокои.

Вижте още:

Пътуване по време на бременност – има ли риск за бебето

Хомеопатия при спешни случаи, пътувания и грип

Как да обличаме бебето според сезона?