Ползата от бета глюканите за имунната система и храни, в които се съдържат

имунитет дете имунна система бета глюкани

Какво са бета глюканите и защо през последните години все повече се говори за тях във връзка с укрепването на имунната система при децата? Защо са полезни те и как подсилват цялостната защита на организма срещу болестотворните бактерии и вируси? Има ли храни, които са по-богати на бета глюкани от други и кои са те? Ето някои отговори.

Какво представляват бета глюканите?

Бета глюканите са природни полизахариди, които се срещат в клетъчните стени на бактерии, дрожди, гъби или зърнени култури. Те са уникален вид фибри, които осигуряват множество ползи за здравето и според редица научни изследвания имат имуномоделиращ ефект. Бета глюканите могат да имат различна структура в зависимост от източника на извличане. Техните варианти се обозначават с различни букви и цифри. Бета глюканите с най-мощно действие са дълговерижните 1,3 и 1,6. Бета 1,3-D глюканите се срещат в клетъчната стена на определени зърнени храни, като овес, ечемик, елда, пшеница и ръж, а бета 1,6-D глюканите се синтезират от плесента и дрождите, които се намират в определени видове гъби.


Как бета глюканите активират имунната система?

За разлика от някои синтетични имуностимуланти, бета глюканите стимулират имунната система на човека по естествен начин, без прекалено да я превъзбуждат. Те имат свойството да активират макрофагите – това са много важни имунни клетки в организма, чиято роля е да прихващат и унищожават опасните за нашите тела бактерии, вируси и паразити. Когато макрофагите са недостатъчно на брой в гърлото, устата, носа или белите дробове, вероятността да навлязат болестотворни бактерии и да се развие инфекция значително се увеличава.

Бета глюканите обаче имат способността да се захващат за макрофагите чрез техните рецептори и така да ги активират. Задачата на микрофагите след това е да разпознаят болестотворните микроорганизми и да ги „убият“. При вирусни инфекции бета глюканите активират не само макрофагите, но и Т-лимфоцитите, които се борят с вирусите и ги унищожават.

Друга много важна функция на бета глюканите е да поддържат работата на имунната система в оптимален режим, при каквито и да било обстоятелства. Например, когато организмът на детето (или на възрастния) е претоварен поради силен стрес, голямо физическо или психическо натоварване и това може да повлияе на имунната система, бета глюканите могат да смекчат тези „форсмажорни“ обстоятелства.

Кои храни са богати на бета глюкани?

Овес

Овесът е сред най-богатите на бета глюкани храни. Най-високо съдържание на тези естествени имуностимулатори се запазва в овесените трици и овесеното брашно, които са най-фините продукти, получени при обработката на овесените зърна.

Ечемик

Смята се, че хранителните влакна в тази зърнена култура също са много богати на бета глюкани. В допълнение към тяхното действие, ечемикът съдържа и пропионова киселина, която има свойството да потиска чернодробните ензими, провокиращи произвеждането на излишък от холестерол. Това прави ечемика една от най-полезните пълнозърнести храни не само по отношение на повишаване на имунитета, но и за понижаване на холестерола.

Гъби

Гъбите, и по-специално видовете рейши, шийтаке и майтаке, са друг основен хранителен източник на бета глюкани. В гъбите също така се откриват и множество фитонутриенти и полизахариди, които допълнително засилват имунната система, стимулират произвеждането на бели кръвни телца и повишават нивото на добрия холестерол.

Хлебна мая

Дрождите (или квасните гъбички) на хлебната мая съдържат пречистен бета-глюкан, който по значително по-прост начин се включва в хранителни продукти в сравнение с бета-глюканите в овеса или ечемика. Тъй като бета-глюканът от дрождите не се разтвяря във вода, той се абсорбира много по-лесно от организма.

Пълнозърнести култури

В пълнозърнестите храни като пшеница, ръж и сорго, се съдържа бета глюкан, но в малки количества. Когато са нерафинирани, тези зърнени култури имат висока хранителна стойност и освен бета глюкан, предлагат богат запас от растителни протеини, витамини от групата В и важни минерали като магнезий и желязо.

Бобови и зеленчуци

Бобът, грахът, лещата, броколито, сладките картофи и патладжаните също съдържат минимални количества бета глюкани. Тези растителни храни са много полезни, защото при тях бета глюканът е комбиниран с някои витамини от група В, фибри и минерали. Специално за боба е всеизвестно, че е чудесен източник на протеин и може да замести месото в това отношение при вегетарианци или когато се налага безмесен режим на хранене.

Плодове

От плодовете бета глюкани се откриват предимно в ябълките, ягодите и сините сливи. Това, заедно с високото им съдържание на витамини, фибри и антиоксиданти, за пореден път доказва, че плодовете са сред най-здравословните храни, които не трябва да пропускаме в менюто си и особено в менюто на нашите деца.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

6 смути рецепти, с които да подобрите имунната система на децата

5 ползи за здравето и имунната система от овесените ядки

Универсално естествено лекарство против настинка, грип и отслабен имунитет

7 храни, които сриват детския имунитет