5 признака, че детето ви преживява бебешки пубертет

бебешки пубертет
Колкото и странно да звучи, бебешкият пубертет е съвсем реален период от развитието на малкото дете, който е свързан не толкова с физически промени (както е при същинския пубертет), а по-скоро с емоционални такива. През този етап малкият човек започва да изпитва потребност да покаже, че не е просто беззащитно бебче, зависимо от родителите си. А това желание често е свързано с поведение, което може да се окаже истинско предизвикателство за мама и татко и тяхното търпение. Ето някои водещи признаци, че вашият син или дъщеря се намират в периода, наречен „бебешки пубертет“:

1. Инат

Инатливите прояви са често срещани при малчуганите, преживяващи бебешки пубертет. Детето отказва да изпълнява това, което му казва родителят, но подобно поведение си има своите причини. Ако ви се струва, че всяко действие или ситуация провокират съпротива от страна на вашия малък наследник, вероятно става дума именно за този период. Много родители решават, че инатът е част от лошо поведение, което трябва да се изкорени на всяка цена и с всички средства, но всъщност, това не винаги е повод за тревога – просто вашето дете пораства и иска да ви го покаже. Разбира се – това не означава, че трябва да задоволявате всяка негова прищявка или да не показвате, че подобно поведение е неприемливо за вас – просто го направете с нужното количество търпение.

2. Тръшкане

За много майки и татковци на деца в предучилищна възраст пазаруването в супермаркета или разходката в парка могат да се окажат истинско изпитание на волята и търпението. Малчуганите на тази възраст имат склонност да се тръшнат на земята, да ритат, пищят и блъскат. Е, бъдете спокойни, това не е повод да смятате, че нещо с детето ви не е наред и то е крайно невъзпитано или вие сте лош родител. Просто етапът, наречен „бебешки пубертет“ си казва думата, а тръшкането е негов основен признак.


3. Липса на контрол

Имайте предвид, че при децата до 4 годишна възраст определен дял от мозъка, наречен префронтален кортекс (PFC), е все още неразвит. Това до голяма степен обяснява защо малчуганите на тази възраст имат подобно неприемливо поведение, тъй като именно тази част от мозъка е отговорна за това да сдържаме емоциите си и да проявяваме самоконтрол. Периодът на бебешкия пубертет, съчетан с подобна емоционална незрялост, е честа причина детето ви да избухва, да блъска, скубе или хапе.

4. Рязка смяна на настроенията

Друга честа проява при дечицата, намиращи се в периода на бебешкия пубертет, е рязката промяна в настроенията – от бурен смях към силен гняв или обратното. За нас, възрастните, често е необяснимо как малкият човек е способен да се държи като зверче в супермаркета и само пет минути по-късно да си играе и да се смее, докато мама все още е с повишен  адреналин и треперещ глас.

5. Желание за самостоятелност

Малчуганите на възраст между 2 и 4 години изпитват силна потребност да демонстрират независимост и инатливите прояви са част от това поведение. Опитвате се да сложите детето в количката, а то започва да реве неистово, да рита и да пищи? Вместо това иска само да бута своята количка? Искате да го облечете, а то отказва и се опитва да се справи само…? Това са чести прояви през този етап, именно поради желанието на малките хора да покажат, че вече са „способни да се справят сами“ (макар и в действителност съвсем да не е така).

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Бебешки пубертет – какво се случва с детето през този период?

Тръшкането при децата – проблем или нещо нормално?

„Мамооо, купи ми го” – как да избегнем мрънкането и тръшкането

Агресията при малките деца – как да реагираме?