Да даваме ли вода на бебето?

вода на бебето, вода, бебе, списание родител, roditel.bg

Когато бебето се роди, майките са изпълнени с купища въпроси. Един от тях е свързан с даването на вода на бебето – въпрос, относно който дори самите педиатри не са единодушни.

Да или не?

Препоръката на Световната здравна организация, както и на повечето педиатри, е наистина на кърмачетата да не се дава вода, докато не станат на шест месеца. Причината е, че през този период бебето си набавя изцяло нужното количество течности от кърмата, дори и през горещите летни месеци. Вода, чайове и сокове не бива да се дават, освен, ако няма специални медицински предписания за това.
Освен това вместимостта на бебешкия стомах е съвсем мъничка. Ако запълним това пространство само с вода, то бебето няма да е способно да поеме необходимото количество кърма. В някои случаи бебетата, поели прекалено много вода, могат да достигнат състояние на интоксикация.
Що се отнася до бебетата, които са на изкуствено хранене, то те могат да приемат допълнително вода, тъй като адаптираните млека съдържат по-голямо количество соли и това натоварва бъбреците.

След шестия месец

Когато бебето навърши шест месеца, вече може да му предложите вода, за да задоволите нарастващата му необходимост от течности. Това обаче трябва да става постепенно и според нуждите на самото дете. Не бива да се прекалява с водата, защото това може да доведе до коремни болки. Добре е водата да се предлага след хранене, а не преди това.

Каква да бъде водата?

Задължително условие е водата, която даваме на бебето докато навърши 1 годинка, да бъде преварена. Не бива да даваме минерална или изворна вода, а още по-малко – чешмяна. След първата годинка вече е позволено даването на изворна вода, която се предлага в търговката мрежа.
Педиатрите препоръчват минералната вода да се дава едва след третата година (някои се презастраховат и я позволяват едва след четвъртата). Причината за това е, че бъбреците на децата на тази възраст не са в състояние да обработят добре съдържащите се в нея минерали.

Какво количество вода е необходимо на детето?

Докато детето навърши една годинка, се нуждае средно от по 100 мл вода дневно на килограм телесно тегло. След първата година нуждите от вода се увеличават и минимумът поети течности за денонощие трябва да бъде около 1 литър. Важно условие е, че в това количество се включват и чайове, супи, сокове и т.н.