Водата – естествено средство за пречистване на организма

От хилядолетия водата е символ на живот, дълголетие и сила, както и средство за пречистване в духовен и физически аспект. Тя е универсален елемент за поддържането на баланса в тялото ни и живителен източник на енергия, здраве и красота. Ползите от приема на вода са многобройни, но ето някой от най-важните:

Водата и здравето

Водата е отговорна за редица жизненоважни процеси в организма. Тя подобрява храносмилането, регулира телесната температура, допринася за изгарянето на мазнините и за моделирането на мускулите. Водата е отговорна за правилния обмен на хранителни вещества, за пренасянето на кислород до клетките, както и за транспорта на хормони и ензими. Не е за подценяване и ефектът, който тя има върху нашата психика, тъй като подобрява настроението, гони лошите мисли, ободрява и възвръща енергията и тонуса на тялото. А всичко това се отразява позитивно на здравето и външния ни вид. И това не е всичко – водата спомага за по-лесното извеждане на ненужните вещества от тялото и пречиства организма.

DEVIN Infographic

Водата през лятото

Водата е част от нас. Ето защо тя ни е необходима всеки ден, 365 дни в годината. През лятото обаче е добре да увеличим приема на вода, тъй като високите температури причиняват по-обилно потене и съответно – загуба на течности в организма. Този недостиг не може да бъде компенсиран с коктейли, фрешове, подсладени напитки или алкохол, тъй като те водят до допълнителна дехидратация. Водата най-добре утолява жаждата и освен това съдържа нула калории. Това е единствената напитка, която не само хидратира тялото ни, но и се грижи за неговия външен вид и красота.

Как и колко вода е добре да пием?

Всички сме чували, че трябва да пием вода, за да бъдем здрави и добре хидратирани. Това, което обаче е важно да знаем е, че организмът ни може да усвои около 120 мл вода за 10 минути. Ето защо няма полза да пием по 500 мл вода наведнъж, защото ще претоварим отделителните си органи. Добре е да пием вода през целия ден: често, на малки глътки, като водата трябва да е със стайна температура. Приемът на ледено студена вода не е препоръчителен.

Задължително трябва да пием вода, когато сме жадни. Жаждата е сигнал, че тялото ни вече е дехидратирано, а това може да доведе до редица негативни последици като главоболие, умора, раздразнителност, болки в мускулите и др. Изследванията показват, че приемът на вода за период от 24 часа е препоръчително да бъде между 2 500 и 3 000 мл., тъй като само половината от него губим чрез отделителната система, кожата и дишането.

Кой се нуждае от повече вода?

Бременните и кърмещите се нуждаят от повече вода заради увеличения разход на течности вследствие на настъпилите промени в тялото. Децата също, тъй като при растежа се изразходва повече енергия, физическата активност е по-голяма, а имунната система е по-слаба. По време на активен спорт и тренировка е особено важно да увеличим приема на вода, за да не се обезводним и да компенсираме загубата на ценни минерали и соли чрез потта. Изключение от правилото правят плувците – те се нуждаят от по-малко вода, защото докато са във водна среда, не губят толкова течности.