5 причини да увеличите приема на вода, докато кърмите

хидратация кърмене

Повечето майки са наясно с основните правилата за хранене в кърмаческия период, кои храни следва да се консумират, кои да се избягват и защо. Но знаем ли какви са потребностите на тялото от прием на вода по време на кърмене и защо тя е важна?

Когато бебето започне да суче, то стимулира нервни импулси, които достигат до хипоталамуса в мозъка на майката и предизвикат силно усещане за жажда. Този естествен механизъм в тялото ни съществува, за да ни подсеща, че когато кърмим, се нуждаем от допълнително количество вода. Ето защо:

  1. За поддържане на нормалното ниво на лактацията

За да бъде кърмата ви пълноценна и за да поддържате нормално ниво на лактация, е добре да пиете поне по 2,5 литра вода на ден. В крайна сметка 90% oт съдържанието на кърмата е именно вода. Всеки път, докато кърмите, изпивайте чаша вода, а в менюто си включете изобилие от храни с високо водно съдържание като пресни плодове и зеленчуци, съветва експертът по здравословно хранене Маги Пашова.

  1. Намалява се риска от обезводняване

Кърмещата жена е много по-предразположена към дехидратация. Ако започнете да чувствате световъртеж, замаяност, сухота в устата, сърцебиене или забележите потъмняване на урината, това може да са симптоми, че тялото ви е започнало да се обезводнява. Често обезводняването е следствие на това, че наскорородилите майки са непрестанно заети с грижите за бебето и забравят пиенето на вода. Не чакайте тялото да започне да се дехидратира и пийте вода на малки глътки през целия ден, за да достигнете препоръчителното количество от 2,5 литра.

  1. Избягват се страничните ефекти от другите напиткиdevin butilka

Приемът на течности е от особено значение по време на кърмене. Но под течности не се има предвид газирани напитки, кафе или кола. За съжаление, по време на кърмене не са особено  препоръчителни и иначе много полезните прясно изцедени сокове от цитрусови плодове като портокал и грейпфрут. Някои съединения в цитрусите, както и в техните сокове, могат да раздразнят все още недобре развитата лигавица в стомахчето на бебето.

  1. При риск от мастит

При състояния, свързани с мастит, приемът на вода отново е от значение като съпътстваща мярка. Маститът на практика представлява инфекция, а при всяка инфекция е важно да помогнете на своето тяло да се бори с процеса, като го поддържате добре хидратирано.

  1. За по-чиста и пълноценна кърма

По време на кърмене начинът на живот на майката, храненето й и веществата, които поема, се предават на бебето. Ето защо е важно кърмещата майка да бъде в добро здравословно състояние и да елиминира токсините от своето тяло. Най-добрият начин да стане това е като пиете достатъчно вода през целия ден. По този начин се подпомага прочистването на организма, възстановява се алкално-киселинния баланс и имунната система на кърмещата майка става по-устойчива.

Вижте повече по темата от експерта по здравословно хранене Магдалена Пашова: