Не подценявайте кърменето – за имунитет, правилен растеж и по-здрави деца

кърмене майка бебе
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ: Кърмата съдържа хормони и растежни фактори, които стимулират процесите на растеж и развитие. В нея има повече от 200 съставки, които влияят върху обмяната на веществата, растежа и развитието, Те предпазват от алергии и проблеми, свързани с обмяната на веществата.

Като естествено хранене, кърменето и днес се смята за най-здравословното. То е полезно за детето и помага на майката да се възстанови след раждането. Хранителната стойност на кърмата е доказано висока, защото всички хранителни елементи в нея са представени в най-подходящата си форма.

Ползите от кърменето за бебето

От биологична гледна точка новороденото е част от майката, защото естествената връзка се осъществява чрез майчиното мляко. Майчината кърма задоволява напълно хранителните потребности на кърмачето. Количеството, видът и структурата на съдържащите се в кърмата вещества са точно тези, необходими за детето във всеки един стадий от първите месеци.

Много важна за новороденото е коластрата

Тя се отделя през първите 3 – 5 дни след раждането. След това се заменя с преходно мляко, а след втората седмица – със зряло мляко. Коластрата се отделя в малки количества, но е най-добрият източник на хранителни, защитни и биологично активни вещества. Съдържанието на белтъци в коластрата е 4 – 5 пъти по-голямо в сравнение с майчиното мляко и това дава възможност на новороденото в малък обем храна да получи повече хранителни вещества. Съставът на основните хранителни елементи в кърмата – белтъци, мазнини,въглехидрати и минерали, се променят през целия период на лектацията (кърменето). Даже по време на едно кърмене този състав е различен – в края на храненето например, в последните порции кърма, количеството на мазнините в нея е по-високо и това по рефлекторен път създава чувство за ситост и детето пуска само гърдата.

Бебето регулира само колко да яде

Това зависи от нуждите и апетита му. Така естественото хранене става по-гъвкаво, докато при изкуственото бебето винаги изяжда едно и също количество.

Съставът на белтъчините в кърмата отговаря на все още незрялата храносмилателна система на кърмачето. Те са източник на аминокиселини – основен градивен материал за всички органи и системи в детския организъм.

Мазнините са основен енергиен източник. Осигуряват транспорта и резорбцията на мастноразтворимите витамини (Д, А, Е, К и др.). Изграждат клетъчните мембрани.

Въглехидратите са бърз източник на енергия. Основният въглехидрат в майчината кърма е млечната захар (лакозата). Тя стимулира развитието на чревните бифидобактерии. Подпомага усвояването на желязото и другите минерали в кърмата.

Майчината кърма притежава имунни свойства

Чрез кърмата бебето получава безценен имунитет и защита от инфекции. Установени са множество съставки, които унищожават или спират развитието на болестотворните микроорганизми. Имунните фактори в кърмата са устойчиви към действието на смилателните ензими и образуват в лигавицата на храносмилателния тракт защитна бариера срещу попаднали с храната бактериални и вирусни агенти. Голямо значение за предпазването на детето от чревни инфекции имат бифидусните бактерии, които пречат на развитието на гнилостни и болестотворни микроорганизми в червата. Ето защо се счита, че естествено хранените деца боледуват по-малко.

Ползите от кърменето за майката

При кърменето се установява силна емоционална връзка между майката и детето. Когато бебето суче, мускулите на стените на матката енергично се свиват и това ускорява възвръщането на нейните нормални размери и положение.А и кърмилите жени боледуват по-рядко от рак на гърдата.

От финансова гледна точка кърменето е много по-евтино за цялото семейство. Ако жената успее да преодолее първоначалните трудности и колебания и установи хармоничен ритъм, тя ще открие кърменето като един сравнително лесен и удобен начин на хранене.

Много майки считат грижата си за по-пълноценна, когато имат възможност да хранят бебето си със собствено мляко. При една добра семейна организация е възможно с времето да освободите дори малко време за себе си. Естественото хранене е само един от факторите за по-ниската заболеваемост на децата. Изкуственото хранене не е непременно причина за повече заболявания. Вашето дете може да бъде калено и здраво, въпреки че не е кърмено.

Не мислет

е, че като не кърмите, сте половин майка или сте непълноценна. В грижите за бебето има много други неща, освен кърменето, и-вие можете да бъдете много добра в тях. Майчината кърма задоволява хранителните потребности на детето само до 5-6- месечна възраст. След този период то трябва да бъде захранено с друга немлечна храна, като, разбира се, продължава да се кърми.

 

Д-р Антоанета Антонова

Автор: Д-р Антоанета Антонова

Д-р Антоанета Антонова е зам.-председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ и работи като специалист педиатър в XXII диагностично-консултативен център в София и „Медицински център за детска неврохабилитация“

 

Вижте още:

Дългото кърмене повишава детския интелект?

Имунизационен календар за ваксинация на бебето и детето

5 природни стредства за подсилване на детския имунитет

Билки, които стимулират производството на кърма