Наддаване и растеж на бебето

наддаване, растеж, бебе, развитие, норма, списание родител, roditel.bg

Много родители се питат дали бебето им се развива нормално по отношение на наддаване и растеж – дали не е прекалено малко или прекалено голямо. Всъщност, няма строго определени правила колко точно трябва да е бебето на ръст или тегло и това е индивидуално. Налице са много фактори, които влияят – гени, начин на хранене (кърмене или адаптирано мляко), количество и качество на храната и т.н.

Все пак, има някои общи правила, които могат да ви послужат за ориентир:

През първите месеци бебето наддава по средно с около 700 грама, след това по 500-600 грама, за да стигне към края на първата година до 300 грама месечен прираст. Едни бебета удвояват теглото си от раждането към 4-ия месец, а други към 6-ия месец. Почти всички го утрояват към края на годината. След това децата нарастват средно годишно с около 2 кг.


 

Интензитетът на растежа отслабва с възрастта

Всички тези цифри обаче са само ориентировъчни . Всяко дете се развива индивидуално и не винаги се подчинява на нашите показатели и норми.

Така например можете да прочете, че тримесечната бебе трябва да тежи към 6  кг, а едногодишното  10 кг. Всъщност нормални са всички тримесечни деца  с  тегло от 4,5 до 7 кг и всички едногодишни деца с тегло от 8 до 12 кг.

Не трябва да се стремите към наднормено тегло на детето. Вашата задача е да отгледате здраво, жизнено и умно  дете. По-важен е растежът на детето на дължина. До края на първата година бебето нараства средно месечно  с 2-3 см, за  да  стигне в края на годината 75- 80 см дължина.  След това нарастването е с около  5 см за година.

Добре наддаващо на тегло бебе има хубави, закръглени форми, а на бедрата му се образуват 1-2 напречни гънки. Често пъти те не са еднакви и симетрични на двете крачета. Не изпадайте в паника – в природата няма идеална симетрия. Тази особеност само ще даде повод на лекаря да провери дали у детето  няма предразположение  към  изкълчване  на тазобедрената става. Но това съмнение далеч не винаги  се потвърждава.

Най-важното е да бъдете спокойни. Ако все пак ви се струва, че дето ви е с наднормено или поднормено тегло, задължително се консултирайте с педиатъра.

Вижте още:

Развитие и растеж на млечните зъби (графика)

Таблица за нормите в ръста при деца от 0 до 3 години

Ако бебето не наддава на тегло

Нуждата от сън при деца от 1 до 3 години