Не бързайте да съдите майката, която невинаги се справя перфектно. Това не помага.

уморена майка разхвърлян дом

Ако видите майка, която се е заприказвала с приятелката си, а детето ѝ решава точно в този момент да си събуе обувките и да тича в калта, не бързайте да съдите.


Това не помага.

Ако видите майка, която се опитва да успокои малкото си дете, докато то се тръшка на пода в супермаркета, рита с крака и пищи, не е нужно да я гледате укорително или да клатите глава.⁣⁣

Това не помага⁣⁣.

Когато една майка храни бебето си от бутилка, не е нужно да се приближавате до нея и да ѝ казвате колко е важно да кърми бебето си и колко неразумно е да му дава адаптирани млека.⁣⁣

Това не помага.

Ако видите майка, която е изнервена или разстроена, не бързайте да ѝ обяснявате колко е важно да бъде спокойна и търпелива с детето си.

Това не помага.

Ако сте отишли на гости в дом, в който има малко дете и той не е особено подреден, не бързайте да съдите майката, която не е имала време да подреди и почисти.

Това не помага.

Защото всички тези ситуации може би не са точно такива, каквото изглеждат на пръв поглед. Не знаем през колко безсънни нощи е преминала изнервената майка. Нито знаем по колко пъти на ден се налага на майката на изцапаното с кал дете да се бори с поведението му.

Може би майката, която храни бебето с бутилка, няма достатъчно кърма или има други причини, поради които не може да кърми своето бебе, колкото и да ѝ се иска.

И може би майката на тръшкащото се дете изпитва така или иначе достатъчно срам и отчаяние, за да трябва да понася укорителните погледи на околните.

Толкова много много фактори участват в живота на хората, а когато става дума за възпитание и родителски подходи, едва ли има универсална рецепта. И най-вече – всички сме хора, всички имаме трудни моменти и всички грешим. Така че – не съдете прибързано и не правете така, че една майка, която е имала труден ден, да се чувства още по-зле. Това не помага!