Бебешки колики – на какво се дължат и как хомеопатията може да помогне

колики бебе

Защо бебето плаче неудържимо и е неспокойно? Коликите са една от най-честите причини за това силния бебешки плач, често в продължение на часове, без видима причина. Това може да бъде истинско предизвикателство за родителите, които се чувстват безпомощни в това да успокоят страданието на своето мъниче.

Причини за бебешките колики

Въпреки десетилетия изследвания, точната причина за коликите при малките бебчета остава неизвестна. Някои теории предполагат, че това може да се дължи на стомашно-чревни проблеми, като газове или лошо храносмилане, докато други сочат емоционални фактори, като тревожност или свръхстимулация.

При първата теория се предполага, че коликите са свързани с развиващата се храносмилателна система на бебето. Когато тя все още е незряла, това води до трудности при разграждането на храната и отделянето на газове, а от там – до дискомфорт и силен плач.

При втората теория, която е по-малко разпространена, се счита, че коликите могат да бъдат свързани със свръхстимулацията на сетивата на бебето. Като новородено, то преживява нов свят с всичките му гледки, звуци и миризми. Това може да бъде непосилно, което води до безпокойство и плач.

Симптоми на бебешки колики

Основният симптом на бебешките колики е прекомерният плач, който продължава дълго, случва се всеки ден, обикновено в късния следобед или вечерта.

Други симптоми:

  1. Безпокойство и раздразнителност
  2. Стиснати юмруци и напрегнати коремни мускули
  3. Неспокоен сън
  4. Извиване на гърба или издърпване на краката
  5. Бебето отказва да се яде или яде твърде много

Важно е да се отбележи, че тези симптоми могат да бъдат типични и за други здравословни състояния и е необходимо да се консултирате с педиатър.

Лечение на бебешки колики

Добрата новина е, че бебешките колики обикновено преминават от само себе си, докато бебето навърши около три до четири месеца. Освен това хомеопатията, естествен и холистичен подход към здравето, предлага няколко лекарства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на колики при бебета.

Хомеопатичните лекарства са направени от натурални съставки и разредени до нетоксични нива, което ги прави безопасни за кърмачета. Ето някои от най-често изписваните хомеопатични лекарства за бебешки колики:

  1. Chamomilla: Това лекарство често се препоръчва при колики при кърмачета, които са раздразнителни, неспокойни и трудни за успокояване. Те може да имат червено лице, горещо чело и да искат постоянно да бъдат носени или люшкани. Chamomilla може да помогне за успокояване на бебето и да намали симптомите на колики.
  2. Colocynthis: Това лекарство е полезно за бебета, които изпитват болки при колики, които се облекчават от лек натиск, като например държане или разтриване на корема. Тези бебета  изпъват крачета или извиват гърба си по време на епизод на колики, което показва силна коремна болка.
  3. Magnesia phosphorica: Това лекарство се препоръчва при колики, придружени от газове и подуване на корема. Бебето може да получи спазматични колики, с внезапни остри болки, които идват и си отиват.
  4. Nux vomica: Това лекарство е полезно при колики, причинени от преяждане, лошо храносмилане или други храносмилателни проблеми. Бебето може да е раздразнително и неспокойно и да изпитва често хълцане или оригване.
  5. Pulsatilla: Това лекарство се препоръчва при колики при бебета, които са много неспокойни и искат постоянно внимание. Те плачат, когато са оставени сами, и техните колики могат да се влошат през нощта.

Имайте предвид, че хомеопатичните лекарства трябва да се използват под ръководството на квалифициран хомеопат или медицински специалист, особено при кърмачета. Дозировката,  честотата на приема и разреждането на хомеопатията за колики ще зависят от отделните симптоми на бебето и от цялостната му клинична картина.

Какво друго би могло да помогне при бебешки колики?

В допълнение към хомеопатичните лекарства, има и други естествени методи, които могат да помогнат за успокояване на бебето, което страда от колики:

Променете позицията на хранене на бебето: Храненето в изправено положение може да помогне за намаляване на количеството въздух, което бебето поглъща по време на прием на кърма или адаптирано мляко, намалявайки вероятността от газове и дискомфорт.

Оригвайте бебето често: Оригването на бебето след всяко хранене ще помогне за освобождаването на задържания въздух, намалявайки вероятността от газове и дискомфорт.

Опитайте с различен тип мляко: Ако бебето е хранено с адаптирано мляко, родителите могат да опитат различен тип адаптирано мляко, което е специално за бебета с храносмилателни проблеми.

Масажирайте бебето: Нежният масаж на корема на бебето може да помогне за облекчаване на дискомфорта. Помолете педиатъра да ви покаже как се практикува масаж срещу колики.

Използвайте бял шум: Белият шум, като звука на вентилатор или машина за бял шум, може да помогне за успокояване на бебето и да осигури усещане за комфорт. Вижте повече ТУК.

Използвайте билкови чайове за бебета срещу колики: В аптеките се продават различни варианти за облекчаване на колики на билкова основа. Най-популярните билки, които имат доказан ефект срещу колики, са лайка, мента и копър.

На каква възраст започват коликите при бебето и кога изчезват?

Коликите най-често се появяват при бебета на възраст между 2 седмици и 3 месеца и обикновено преминават от само себе си, докато бебето навърши 3 до 4 месеца. Продължителността и интензивността на коликите обаче може да варира при различните бебчета. Някои  имат колики само за няколко седмици, докато други страдат от тях за повече от няколко месеца. Освен това коликите понякога се появяват по различно време от денонощието, което затруднява родителите да предвидят кога бебето им ще има болезнен момент.

Важно е да се отбележи, че ако плачът на бебето продължава извън типичния възрастов диапазон за колики или е придружен от други симптоми, като повръщане или температура, родителите трябва да се консултират с педиатър, за да изключат други здравословни проблеми.