7 начина да възпитаме у децата си любов към книгите

четене дете стрес

Better Writer Ad

Днешните деца не са много по четенето и в повечето случаи не горят от желание да прекарат време с книга в ръка. По-скоро пръв приятел са им дигитални устройства. Дори ако трябва да прочетат някоя книга вероятно ще предпочетат електронен четец или аудио книга, а не истинска „книжна“ книга.“ Така се оплакваме от децата си днес и коментираме слабият им или никакъв интерес към четенето.

Да се замислим обаче дали и ние, родителите, не сме отчасти отговорни за това? Даваме ли им добър пример? Четем ли им книги? Водим ли ги в книжарницата, но не само когато е време да се купуват учебници? И въобще какво направим, за да събудим у тях първоначално любопитство, после интерес, а накрая и да ги накараме да заобичат книгите?

Ако и вие като родители се питате дали правите достатъчно, за да възпитавате хлапетата си в любов към четенето, вижте няколко съвета в тази посока:

1. Четете на детето си

Четете на вашите малчугани. Четете им често и от най-ранна възраст – още от раждането чак докато пораснат. И не правете грешката постепенно да спрете да го правите само защото децата ви са вече в тийнейджърска възраст и могат да четат напълно самостоятелно. Не пренебрегвайте безценните моменти, в които можете да се почувствате близки с вашите пораснали синове или дъщери чрез книгите и четенето.

2. Стимулирайте детето да чете на глас – на вас, на домашните любимци или на друг

За да развият любов към книгите, хлапетата трябва да се упражняват да четат. Накарайте децата си да четат на глас текст, който наистина им харесва и привлича интереса им. Предложете им вие, или баба и дядо, или кака и батко, или друг близък за тях човек да слуша това, което ще четат. Ако вашият малчуган се притеснява да чете книга на глас пред по-големите хора, стимулирайте го да чете на домашните любимци и дори на играчките. Много е важно книжката да е съобразена с възрастта на детето и с възможностите му.

3. Подарявайте книги на вашето хлапе

Книгата в ролята на подарък за детето, с повод или без повод, отправя посланието, че в нея има нещо специално, което си заслужава отделеното време и финанси. Мъниците се научават да ценят книгите, когато хората около тях им дават пример и ги възприемат като ценност. Ако не сте сигурни каква книжка да подберете според възрастта на вашето дете, може да попитате консултантите в книжарницата или да проверите в сайта на издателство за детски книжки.

4. Пускайте на детето си приказки и аудио книги

Аудио версиите на приказките и аудио книгите са много подходящи за най-малките и създават интерес у малчуганите от най-ранна възраст. Много често става така, че децата, които като малки са слушали аудио книги, след като пораснат достатъчно, сами проявяват интерес да прочетат книгата и на хартия. Има и още едно неоспоримо предимство на аудио книгите – те могат да бъдат безценно забавление за хлапетата, когато семейството пътува на дълъг път.

5. Купувайте на детето си интересно списание или поредица от книжки

Помислете за някое научно-популярно списание или поредица от книжки, които да купувате редовно на вашето мъниче. Това ще създаде у него трепетно очакване на следващия брой или на следващата книжка и едновременно с това ще засили у него любовта към четенето, защото ще му става все по-интересно. А още по-хубаво ще бъде, ако и вие разглеждате списанието или книжката заедно с вашите деца.

6. Четете вие самите и разказвайте за книгите, които сте прочели

Знаете старата максима – „Децата невинаги слушат какво им говорим, но винаги гледат какво правим“. Вашият мъник не прави изключение и ще копира нещата, които наблюдава, че вие вършите, и то много повече, отколкото, ако му кажете, че е добре да ги прави. Ето защо, за да може детето ви да заобича четенето, то трябва да вижда, че и за вас това е любимо занимание, че отделяте време на книгите, че ги предпочитате пред Фейсбук и телевизията например. И още едно важно уточнение – ако родителят има навика да разказва на детето си книгата, която в момента чете, то ще разбере, че четенето може да ни промени, да ни направи по-добри, да ни даде кураж и даже да ни утеши. Това със сигурност ще го убеди, че книгите си струват всички отделени усилия и време.

7. Гледайте хубав филм по книга, която детето е прочело

За хлапето ви ще бъде много интересно да изгледа филм, направен по негова любима книга. Дори и да не е толкова любима, сравнението между сюжета на книгата и този на екранизацията й ще бъде дълга тема за обсъждане – дали и доколко филмът е останал верен на историята. Само помнете, че най-напред трябва да дадете на малчугана да прочете книгата и чак след това да му кажете, че има филм.

Над статията работи: Яна Атанасова

Източник: www.baby-chick.com