Детето в спалнята на родителите – редно ли е?

детето в спалнята на родителите, списание родител, roditel.bg
Много често в моя кабинет идват родители, които са обезпокоени от това, че трудно могат да накарат детето си да спи в своето легло и почти всяка нощ то се настанява в тяхната спалня. Трябва ли да се предприеме нещо, кога е моментът и редно ли е изобщо детето да бъде допускано в леглото на своите родители?
Тези въпроси изискват много по-обстойно анализиране и едва ли имат еднозначен отговор.

Да започнем отначало
Първо, нека уточним, че тук универсално правило няма – само вие, с помощта на инстинкта ви към вашето собствено дете, бихте могли да направите точният избор между купищата гледни точки, които педиатри и психолози споделят. В моята практика аз винаги подхождам индивидуално към всеки отделен случай – това на каква възраст е детето, какви са неговите емоционални особености, какво е желанието на родителите и какво искат да постигнат.


Факторът възраст е от водещо значение
Възрастта е особено важна, тъй като едно шестмесечно бебе и едно шестгодишно дете са с абсолютно различна способност да осмислят и възприемат, техните биологични нужди са различни. Има много проучвания, които се спират на това как се отразява допирът до кожата на майката на новороденото, как се променя поведението му, когато то спи в близост до нея. Много от тези проучвания посочват, че малкото бебе страда по-рядко от колики, спи по-спокойно и пълноценно и е с по-нисък праг на чувствителност, когато неговата майка не се притеснява да го сложи до себе си. В този случай отделянето в собствено креватче на по-късна възраст е по-скоро положително. Все пак да не забравяме, че бебето и майката са били едно цяло в продължение на девет месеца, новороденото е свикнало с шума от нейното сърце, с миризмата на кожата й и рязкото отделяне по-скоро би навредило, отколкото да помогне. Има редица схващания, че ако новороденото се носи на ръце или спи в леглото на майката, ще се разглези и ще придобие вредни навици. Нека не забравяме, че на три- или шестмесечна възраст е твърде рано да говорим за подобни неща.

Подходете с внимание
По мое мнение, няма нищо лошо да оставяте детето си да спи при вас, ако това не създава дискомфорт в семейството. Ако обаче усещате потребност да направите промяната към самостоятелно креватче, значи моментът е дошъл. При едно дете на три или четири години вече можете да обясните аргументирано своето решение. Направете крачката внимателно и се постарайте максимално да разясните на вашето мъниче защо тя е необходима. Не използвайте фрази от типа „защото така трябва” или „защото така е редно”. За едно дете това не означава нищо – то не знае кое е редно и защо така трябва. Обяснете му, че то вече е голямо и би било чудесно да има свое лично пространство, както и мама и татко. Направете стаята на детето и неговото креватче приятно място, в което то да вижда уют и спокойствие. Можете заедно да изберете чаршафи с любимия анимационен герой или пък да направите някакви промени в обзавеждането на стаята, да добавите шарена нощна лампа или неонови звездички за таван.

Добре е да не се водите от чужди правила
Ако единственият ви аргумент в полза на това, че детето трябва да спи при вас или да спи отделно, са думите на баби и дядовци или защото някой приятел така ви е казал, това едва ли е достатъчно. Решението трябва да бъде ваше и, както вече споменах, да го вземете на базата на собствения си инстинкт към детето ви, към това как се чувствате вие и как се чувства то.

Автор: Мария Генова, психолог
Списание Родител

Вижте още:

„Мамооо, купи ми го” – как да избегнем мрънкането и тръшкането

Детето ви се тръшка? Не сте единствени…

Ако детето заспива трудно и отказва да си ляг

Инатливите деца – има ли решение?