Ето до колко часа могат да са сами навън непълнолетните и при какви условия

Подрастващите от 14 до 18-годишна възраст ще могат да излизат след 22.00 часа вечерта само с придружител и с разрешително, подписано от родител. Това предвиждат промени в закона, информира Нова телевизия.

Придружителят на тийнейджърите трябва да е пълнолетен. Във въпросната родителска декларация ще се съдържат лични данни на настойника, на детето и на придружителя. Очаква се след този вечерен час непълнолетните да могат да влизат в заведения, кина, театри и търговски обекти единствено с декларация от настойник.

При липса на декларация глобите ще са между 2000 и 5000 лева за собствениците на обекти, допуснали детето на територията си, а между 300 и 500 лв. за родителите.

Подобни ограничения има и сега в някои общини, но целта е промяна на национално ниво.

От Агенцията за закрила на детето заявиха, че проверка на данните в декларацията ще правят само полицаите. Собствениците на обекти като ресторанти и барове обаче ще трябва да проверяват на входа дали въобще непълнолетният има декларация.

“Тази декларация няма да се предоставя никому. Охраната на съответния обект няма ангажимент да съхранява декларацията. Тя трябва да бъде носена от пълнолетното лице, което е определено за придружител на детето”, уточни Камелия Николова от “Контрол по правата на детето” в ДАЗД.

Документът, който трябва да попълват родителите, тепърва се изготвя от експертите и ще бъде достъпен онлайн. “ИмЕТОеро доа данни за родителя, за конкретното дете, както и информация за придружителя. Това е една гаранция, че родителят действително знае и дава своето съгласие конкретно пълнолетно лице да придружава детето му”, добави Николова.

Comments are closed.