Ново мобилно приложение ни казва защо плаче бебето

До 15 секунди приложението показва дали детето е гладно, нещо го боли, памперсът му е мокър или му се спи

бебе плач мобилно приложение

Защо плаче бебето? Защото е гладно, спи му се или иска внимание? Новите технологии все по-силно навлизат в нашия живот и вече дори е разработено мобилно приложение, което отговаря на тези въпроси. То се нарича Преводач на бебешки плач (The Infant Cries Translator) е разработено в Националната тайванска университетска болница.

Приложението може да разпознава настроението и здравословното състояние на бебето по плача му, твърдят неговите създатели. Системата използва база данни от над 200 000 записани проплаквания на над 100 новородени, събирани през последните три години.

За да се достигне до отговор „Защо плаче бебето“ системата прави анализ на честотата на отделните звуци по специален алгоритъм, базиран на изследванията на лекарите Чан Чуан Ю и Чен Си-Да. Така се отделят различните възможни състояния на базата на акустиката.

До 15 секунди приложението показва дали детето е гладно, нещо го боли, памперсът му е мокър или му се спи. Програмата е точна на 92% при бебета на възраст под 2 седмици, но колкото повече пораства детето, толкова по-неточни са резултатите.

Преводачът обаче продължава да трупа данни в своята база. Освен това има и алгоритъм, чрез който може да приеме персонални настройки за различните бебета и техните особености. Т.е. – системата се самообучава според особеностите на конкртното дете и комбинира тези данни с вече наличните.

Приложението е досъпно в App Store-a на смартфоните с операционна система Android, както и за iPhone на Apple.

Коментарите са изключени.